Centre-Val de Loira
Abadia de Saint-Martin de Massay
< anterior Inici França Centre-Val de Loira Cher següent >

Cher

Aquesta casa benedictina hauria estat fundada el 738 en un indret proper, on després s’aixecaria l’església parroquial. El 814 l’observança del monestir, dedicat a sant Martí, s’havia reformat segons la Regla de Sant Benet impulsada per Benet d’Aniana. El 873 va quedar destruït per una invasió normanda. A l’època de sant Odó (abat de Cluny entre el 926 i 942), Massay va vincular-se a aquell monestir borgonyó, encara que de manera temporal. Incendiada el 1128, l’abadia es va reconstruir novament i el 1360 una altra vegada, després de patir els saquejos de la guerra dels Cent Anys. Al segle XV es va aixecar la gran torre i ja al segle XVI va tornar a resultar saquejada (1562 i 1567), ara a causa de les guerres de Religió. Mai es va refer totalment i va subsistir en decadència, el 1736 no hi havia cap monjo a la comunitat i l’església abacial havia pres les funcions de la parroquial de Saint-Paxent, que estava en ruïnes. Després de la Revolució es va obrir un vial pel bell mig del claustre, que va desaparèixer. A més d’aquesta església, es conserva també la capella abacial, dedicada a Saint-Loup, més antiga. De la resta de dependències, cal destacar la sala capitular.

Massay
Abadia de Massay