Abadia de Saint-Pé de Génerès

Abadia de Saint-Pé-de-Bigorre / Abbaye de Saint-Pé-de-Bigorre / S. Petri Generensis / Generesio

(Saint-Pé-de-Bigorre, Alts Pirineus)

Saint-Pé de Génerès
Saint-Pé de Génerès

Segons la tradició, la fundació d’aquest monestir benedictí fou impulsada pel duc Sanç de Gascunya († 1032) després de ser objecte d’una curació en aquest indret. El duc hauria adquirit terrenys per tirar endavant l’empresa, que es va fer realitat amb la intervenció de la propera abadia de Saint-Sever-de-Rustan. Hom desconeix la data de la fundació, potser poc abans de la seva mort.

Saint-Pé de Génerès
Saint-Pé de Génerès
Torre de l'església primitiva

Gràcies al suport de la noblesa d'aquest territori, especialment dels vescomtes de Bearn, la casa va gaudir d'un ràpid desenvolupament i el 1096 es va consagrar la seva església. El monestir estava situat en un lloc una mica apartat i va poder desenvolupar-se amb pocs entrebancs fins a les guerres de Religió. El 1568 fou atacat i va patir greus destruccions, també va resultar afectada la vila que s'havia desenvolupat al seu costat. Poc després es va emprendre la seva reconstrucció en el mateix indret, però amb el pas del temps l'obra es va anar deteriorant i va patir esfondraments (1628 i 1661) quedant en condicions precàries fins que el monestir es va posar a càrrec de la congregació de Saint-Maur, que en el darrer quart es va encarregar de la reconstrucció, amb unes dimensions més reduïdes. El 1791, amb la Revolució, el monestir fou suprimit i desafectat, després encara va poder recuperar el culte i ara és una església parroquial neoromànica que encara conserva alguns elements arquitectònics de la primitiva església medieval.

Saint-Pé de Génerès
Saint-Pé de Génerès