Monestirs d'Hauts-de-France
Abadia de Notre-Dame de Longpont
Abbaye de Longpont / Longus-Pons
< anterior Inici França Hauts-de-France Aisne següent >

Aisne

L'abadia cistercenca de Longpont té el seu origen en una antiga església que l’any 1131 Josselin de Vierzy, bisbe de Soissons entre 1126 i 1152, va posar a disposició de l'orde del Cister en època de Bernat de Claravall, la nova casa era filla de l’abadia de Claravall (Aube). El 1133 Lluís el Gras (1108-1137) va confirmar la fundació i el papa Innocenci II ho va ratificar. El comte Raül I de VermandoisRaül I de Vermandois
(Raül IV de Crépy)

Segell del comte Raül
va intervenir directament en la construcció de la seva església, aquesta casa comtal va tenir aquest monestir com a panteó. El 1209 va ingressar a l'abadia el noble Jean de Montmirail, que després de la seva mort fou enterrat a Longpont on fou venerat. Va esdevenir un important centre religiós però l'època d'esplendor va acabar a causa de la guerra dels Cent Anys que la va afectar durant la segona meitat del segle XIV i començament del XV. Després de patir un fort relaxament dels costums pel que fa a la comunitat i adoptar el règim de comenda a partir del 1531, es va restaurar tant pel que fa a l'observança com per les construccions durant els segles XVII i XVIII. La seva història monàstica va acabar amb la Revolució, les construccions foren posades a la venda i va començar la seva destrucció, malgrat els esforços posteriors per la seva conservació, la situació es va agreujar durant de la Primera Guerra Mundial. Actualment resta la façana de l’església i una part dels murs laterals, també es conserva un celler medieval entre altres restes.

Longpont
El monestir de Longpont

Longpont
Abadia de Longpont

Filiació de Longpont

Abadia de Claravall (Aube)
Notre-Dame de Longpont / 1131

Jean de Montmirail

Aquest personatge era el senyor de Montmirail (Marne), va néixer el 1165 i va portar la vida pròpia del seu estatus com a servidor de la reialesa, es va significar a la presa d’Acre (1191) en el marc de la Tercera croada i dos anys després, en la batalla de Gisors contra Ricard Cor de Lleó, hom considera que en aquesta ocasió va salvar el rei Felip Agust de França (1180-1223). A més, és coneguda la seva participació activa en tornejos i lluites entre cavallers. A finals de segle es va retirar a Montmirail i va donar un tomb a la seva vida, més d’acord amb les seves creences, apartant-se poc a poc del segle i establint un lloc de retir, no lluny del seu castell. En aquesta època en la que va desenvolupar una intensa activitat de protecció de diverses cases monàstiques, entre altres la canònica de Saint-Ferréol d’Essomes (Aisne), Notre-Dame de Soissons (Aisne), l’abadia de Cantimpré (Cambrai, Nord), el priorat de Notre-Dame du Charme (Aisne), Val-Secret (Aisne) o l’abadia de Notre-Dame de Jouy (Sena i Marne). També hauria fundat una abadia a Montmirail. Finalment es va retirar a Longpont, on hi va morir el 1217, fou enterrat en aquest monestir i venerat com a beat.

Longpont
Tomba de Jean de Montmirail a Longpont