Convent de les Llagues de Sant Francesc, de Calaf

Sant Francesc de Calaf

(Calaf, Anoia)

Convent de les Llagues de Sant Francesc de Calaf
Façana de l'església

La fundació del convent de Calaf es va portar a terme gràcies a la iniciativa de la mateixa vila que el 1696 va fer una sol·licitud en aquest sentit a l'orde dels franciscans, el mateix any els framenors van donar el vistiplau a la fundació, obtingueren l'autorització de la duquessa de Cardona, senyora del lloc, i l'aprovació de la col·legiata de Calaf.

El mateix any de 1696 van arribar els primers frares que es van aplegar en una casa particular que van adaptar per a les seves necessitats, dedicant la capella a les Llagues de Sant Francesc. La vila de Calaf havia de facilitar els terrenys per la construcció del convent definitiu i en aquest sentit, el 1715 els fou cedit l'antic emplaçament de la canònica de Sant Jaume, que un cop secularitzada i transformada en col·legiata, el 1639 s'havia traslladat a la nova església parroquial. Es va aixecar el convent de nova planta i el 1729 es va poder efectuar el trasllat definitiu.

Un segle després, durant el Trienni Liberal i malgrat la situació de les cases monàstiques, aquest convent va poder mantenir inicialment la seva activitat encara que de manera molt precària, fins i tot va acollir la comunitat del col·legi de Sant Tomàs de Riudeperes (Osona), però finalment el 1822 fou desallotjat i desmantellat. Un cop recuperat, encara va poder subsistir fins a la desamortització. El 1835, quan fou abandonat per la comunitat, el lloc va patir una ocupació militar arran de les guerres carlines, el que va malmetre les dependències conventuals a més de la pèrdua de l'arxiu i mobiliari que encara es mantenia. El 1855 va passar a mans particulars patint encara més modificacions. Actualment es troba en espera de la seva restauració.

L'església
Sant Francesc de Calaf Sant Francesc de Calaf Sant Francesc de Calaf Sant Francesc de Calaf Sant Francesc de Calaf
Claustre de Sant Francesc de Calaf