Santa Maria del Priorat

Santa Maria de Castellfollit de Riubregós / Sancte Marie Fulliensis

(Castellfollit de Riubregós, Anoia)

El lloc de Castellfollit és documentat al segle X a partir del castell del mateix nom, l'any 1078 és esmentada l'església dedicada a Santa Maria que després es va refer i el 1082 es va consagrar l'edifici que encara es conserva. L'any 1093 aquella església fou donada al monestir de Sant Benet de Bages per Hug Dalmau, tres anys més tard s'afegiren altres béns a la primera donació, quan hi ha constància que ja tenia establert un priorat.

Devia passar per una època de prosperitat i aquesta casa fou beneficiària de més donacions, també hi depenia l'església de Sant Vicenç, al castell. A partir del segle XV va començar la decadència, situació que es va agreujar a causa del comportament poc virtuós d'alguns monjos de la casa. A partir del 1593 va passar a dependre de Santa Maria de Montserrat, juntament amb Sant Benet. Durant els segles XVII i XVIII es torna a experimentar una època d'esplendor, amb la construcció d'un nou edifici, al sud de l'església, que encara es conserva, al seu portal hi consta la data de 1740. A partir de l'exclaustració va perdre la condició de priorat, però continuà com propietat de Montserrat. El lloc va caure en desús, ja que la població disposava d'una nova parròquia al nucli urbà. Després d'èpoques d'abandó, el lloc ha estat restaurat i ara és una casa de colònies de la Diputació. L'estat de conservació de l'edifici és força bo.

Santa Maria del Priorat Santa Maria del Priorat Santa Maria del Priorat Santa Maria del Priorat Santa Maria del Priorat