Agustins Domus Dei de Miralles
< anterior Inici Catalunya Baix Llobregat Castellví de Rosanes següent >

Baix Llobregat

El convent augustinià de Domus Dei (Casa de Déu) de Miralles fou fundat a iniciativa de Bertran Nicolau, personatge que també va participar en la fundació de Sant Jeroni de Mont Olivet, després traslladat a Sant Jeroni de la Murtra. El 1410 aquest mercader barceloní va portar endavant aquesta empresa amb l’ajut de frares de la comunitat de Sant Agustí de Barcelona i obtingué el permís del papa Benet XIII d’Avinyò. Inicialment la nova comunitat formada pels frares Joan Casany i Francesc Corones, es va establir a la parròquia de Sant Pere de la Gornal (Castellet i la Gornal, Alt Penedès), però el 1414 es va traslladar a l’indret actual arran de la manca de condicions d’habitabilitat del lloc inicial.

Domus Dei de Miralles

Domus Dei de Miralles (el 2002)

A Miralles existia una casa forta d’època gòtica, bastida en el temps de Bernat de Miralles (+ 1311), que fou adquirida el 1414 pels augustinians a Guillem Codorniu que llavors era el seu propietari. El 1424, a la mort de Joan Casany, primer prior d’aquest establiment, el convent de Barcelona volgué fer-se amb aquesta casa el que va originar un litigi que va acabar el 1431 amb una resolució a favor de la comunitat de Miralles, que va poder recuperar la propietat que els agustins de Barcelona ja havien venut, i continuar en aquest lloc.

Durant el segle XV, els augustinians van aixecar una capella com església conventual i van decorar algunes dependències amb pintures murals, que es conserven en bona part. Molt més endavant (l’any 1774) van aixecar una nova església, barroca. La comunitat va continuar en aquest lloc fins la desamortització (1835). Ara és ocupat per la Fundació Rosella.

D'una fotografia estereoscòpia de Josep Salvany, 1925

Pintures murals de la Domus Dei de Miralles

Font al pati de Can Miralles amb aus diverses (Residència d'agustins). Sense data

Capellans i gent diversa al pati de Can Miralles (Residència d'agustins). Sense data

Al Museu Nacional d'Art de Catalunya de Barcelona es conserva un retaule procedent d'aquest convent augustinià: El Retaule de la Mare de Déu, sant Agustí i sant Nicolau de Tolentino, obra d'Antoine de Lonhy (d1446-d1490).

Domus Dei de Miralles / MNAC
Retaule de la Mare de Déu, sant Agustí i sant Nicolau de Tolentino
Al MNAC, Barcelona

Mare de Déu i el Nen, amb àngels i donant
Al MNAC, Barcelona

Sant Agustí consagrant un novici
Al MNAC, Barcelona

Adoració dels Mags
Al MNAC, Barcelona

Missa de sant Nicolau de Tolentino
Al MNAC, Barcelona

Sant Agustí
Al MNAC, Barcelona

Sant Nicolau de Tolentino
Al MNAC, Barcelona

Encara es conserva in situ una bona part de la decoració mural de la capella gòtica, la primera que van aixecar els agustins quan van adquirir la casa per adaptar-la com a convent. Aquestes pintures murals poden datar-se a l'època de la construcció de la capella. El conjunt fou restaurat pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC).

Sant Mateu Evangelista

El Sol