Convent de Casa de Déu de Miralles

Domus Dei / Conv. Martorelli

(Castellví de Rosanes, Baix Llobregat)

Casa de Déu de Miralles

El convent agustí de Domus Dei (Casa de Déu) de Miralles fou fundat a iniciativa de Bertran Nicolau, personatge que també va participar en la fundació de Sant Jeroni de Montolivet, després traslladat a Sant Jeroni de la Murtra. El 1413 aquell mercader barceloní va portar endavant aquesta iniciativa amb l’ajut de frares de la comunitat de Sant Agustí de Barcelona i havent obtingut el vistiplau del papa Benet XIII d’Avinyò.

Inicialment la nova comunitat, encapçalada pels frares Joan Cassà i Francesc Corones, es va establir a la parròquia de Sant Pere de la Gornal (Castellet i la Gornal, Alt Penedès), però el 1414 es va traslladar a l’indret actual a causa de la inconveniència del lloc que no reunia les condicions d’habitabilitat desitjades, el mateix papa Benet XIII va autoritzar el trasllat. A Miralles existia una casa forta d’època gòtica, bastida en el temps de Bernat de Miralles (†1311) que donà nom a l’indret, aquell casal fou adquirit el 1414 pels agustins a Guillem Codorniu que llavors era el seu propietari.

El 1424, a la mort de Joan Cassà, primer prior d’aquest establiment, el convent de Barcelona volgué fer-se amb la propietat del lloc, el que va originar un litigi que va acabar el 1431 amb una resolució a favor de la comunitat de Miralles, que va poder recuperar i continuar ocupant la propietat que els agustins de Barcelona ja havien venut. Durant el segle XV es va aixecar una capella com església conventual i es van decorar algunes dependències amb pintures murals, que es conserven en bona part. Molt més endavant (l’any 1774) es va bastir una nova església, barroca. La comunitat va continuar en aquest lloc fins la desamortització (1835). Ara l’indret és ocupat per la Fundació Rosella.

Bertran Nicolau
Possible retrat de Bertran Nicolau, el fundador
Detall del Retaule de la Mare de Déu, sant Agustí i sant Nicolau de Tolentino
Procedent d'aquest convent, ara al MNAC, Barcelona
Benet XIII
El papa Benet XIII
Il·lustració del Liber Chronicarum, 1493
Santa Maria d'Esterri
Casa de Déu de Miralles (com Martoretti, o Martorell)
Detall del mapa de les cases agustines a la Corona d'Aragó
(Provincia Regnorum Coronae Aragoniae, 1659)

Encara es conserva in situ una bona part de la decoració mural de la capella gòtica, la primera que van aixecar els agustins quan van adquirir la casa per adaptar-la com a convent. Aquestes pintures murals poden datar-se a l'època de la construcció de la capella. El conjunt fou restaurat pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC).

La decoració mural de la capella
Imatge del Centre de Restauració de
Béns Mobles de Catalunya (CRBMC)
Sant Cristòfol
La Creació (detall)
Salomó
El rei David
La Creació
El Sol

Retaule de la Mare de Déu, sant Agustí i sant Nicolau de Tolentino (MNAC, Barcelona)

Al Museu Nacional d'Art de Catalunya de Barcelona es conserva un retaule procedent d'aquest convent augustí: El Retaule de la Mare de Déu, sant Agustí i sant Nicolau de Tolentino, obra d'Antoine de Lonhy (d1446-d1490).

Retaule de la Mare de Déu, sant Agustí i sant Nicolau de Tolentino
Retaule de la Mare de Déu, sant Agustí