Santa Maria del Priorat de Banyeres

Priorat de Banyeres / Sancte Marie Bagneriis

(Banyeres del Penedès, Baix Penedès)

Priorat de Banyeres

La primera notícia de l’existència d’aquesta església de Santa Maria de Banyeres es troba en un testament de l’any 1158 on el testador demana que hi sigui enterrat, pel que fa a la casa monàstica, aquesta s’esmenta des del 1169, en aquella data el seu prior va participar en l’elecció de Pere de Berga com abat de Santa Maria de Ripoll.

A partir d’aquí es troben donacions i altres actes a favor del priorat que demostren la seva vitalitat. Consta la dependència d’aquesta casa del monestir de Santa Maria de Ripoll entre els anys 1318 i 1352, però hom pensa que aquesta pugui ser força anterior. El 1559, quan fou unit al col·legi de Sant Benet de Lleida, ja no tenia comunitat tot i que hom utilitzava encara el títol de prior. L’església tenia una nau única però ja en època medieval s’hi va afegir una segona, més petita, al sud.