Carmelites descalços

Convent de Sant Josep

Barcelonès

Aquest convent fou fundat el 1586 per fra Joan de Jesús Roca havent aconseguit el permís reial (Felip II) i la llicència atorgada pel bisbat de Barcelona aquell mateix any. Van aconseguir unes cases a la Rambla on es van instal·lar i ja el 1589 es va poder posar la primera pedra de l’església, dedicada a sant Josep, que es va beneir el 1593. Alhora es va iniciar la construcció de les dependències conventuals i el 1616 el conjunt monàstic ja es podia donar per acabat.

Sant Josep, Barcelona
Façana de l'església de Sant Josep, sense data
Detall del Plànol de les Rambles, des de Sant Josep a la del Centre

Sant Josep
Mercat de la Boqueria
Façana de Sant Josep
Publicat per Gaietà Barraquer a Las casas de religiosos en
Cataluña durante el primer tercio del siglo XIX

El 1626 es va fundar el convent dels "Josepets" de Gràcia, on els carmelites hi van establir el seu noviciat. Al segle XVIII els carmelites van establir al convent una fàbrica de tipus d'impremta, de molta nomenada. El lloc fou cremat el 1835 i es projectà una gran plaça porxada, ara emmascarada per l'estructura del mercat de Sant Josep (Boqueria). El 1906, els carmelites van establir un nou convent a l’Eixample al xamfrà entre l’Avinguda Diagonal i Roger de Llúria després de la construcció del convent es va aixecar l’església, obra que es va encarregar a Josep Domènech i Estapà. Durant la Guerra Civil el lloc fou saquejat i incendiat.

Sant Josep

Sant Josep