Trinitaris

Convent de la Trinitat

Barcelonès

El 1394 es va aixecar a l’actual carrer de Ferran l'església de la Trinitat, era destinada als jueus conversos, que habitaven al call. Davant seu s’estenia la plaça de la Trinitat. El 1492 aquest edifici fou cedit a unes monges que ja hi varen aixecar un convent. El 1522, per un acord entre la parròquia del Pi i la comunitat de religioses, el convent va passar als trinitaris, que hi establiren una comunitat l’any 1529.

La Trinitat
La Trinitat
Frontispici del convent de la SSma Trinitat  (1741)
Imatge cedida per l'Arxiu Gavín del Monestir de les Avellanes

La Trinitat La Trinitat

Inicialment l’església i el convent eren molt més curts, ja que el recinte monàstic acabava al carrer posterior, avui tallat (carrerons de la Trinitat i Beat Simó). Aquella església s’hauria aixecat al darrer quart del segle XVI. El 1619 es va donar llicència a la comunitat per tallar el carrer. Llavors el convent es va poder allargar fins el carrer de la Lleona (1647).

La Trinitat

La Trinitat
Retaule gòtic procedent de la catedral
La Trinitat

El 1835, a l'època de l'exclaustració, hi havia uns 35 frares, a més dels novicis. En la mateixa data va passar a parròquia de Sant Jaume, quan s'hi va traslladar l'església del mateix nom que era entre l'Ajuntament i el Palau de la Generalitat, on ara hi ha la plaça. Al claustre i edificis annexos s’hi havia instal·lat una caserna de la Guàrdia Civil. El 1866 es va refer la façana neogòtica al carrer Ferran, obra de Josep Oriol Mestres, aprofitant elements anteriors.

Els trinitaris tenien també un col·legi a la cantonada dels carrers dels Àngels i Peu de la Creu, entre els convents dels Àngels i de Jesús Maria. Es va fundar 1674 i fou exclaustrat el 1835.

La Trinitat

La Trinitat La Trinitat de Barcelona