Caputxins

Convent dels Caputxins de Tremp (Mare de Déu de la Gràcia)
< anterior Inici Catalunya Pallars Jussà Tremp següent >

Pallars Jussà

La fundació d’aquest convent té com a precedent una sol·licitud efectuada per Joan d’Erill i Orcau l’any 1600 per establir una comunitat caputxina a la conca de Tremp, però aquella iniciativa no va prosperar. Finalment una nova petició fou presentada a Roma i al capítol provincial de 1625 que aquest cop es va aprovar. El doctor Antoni de Balaguer, que arran d’una visió s’havia compromès a edificar un convent pels caputxins, i el representant d’aquest orde van triar i adquirir l’ermita de la Mare de Déu de la Gràcia, situada a llevant de la població.

Caputxins de Tremp
El convent caputxí convertit en hospital

Caputxins de Tremp
El claustre del convent

Caputxins de Tremp
D'una fotografia estereoscòpica de Josep Salvany (1920)
Biblioteca de Catalunya

L’any 1627 es va plantar la creu i posar la primera pedra del que seria el nou convent i el 1630 es va poder inaugurar, al mateix temps que s’hi celebrava un capítol provincial. El lloc va continuar amb la seva dedicació a la Mare de Déu de la Gràcia. Un cop expulsats els frares arran de la desamortització, el 1836 es va traslladar a aquest lloc l’hospital, una antiga institució fundada a Tremp el 1521, funció que encara té el lloc, bé que molt modificat. Durant l'exclaustració hi mantingué una llarga presència fra Fidel de Montenartró (+ 1897), des d'on volia preparar la restauració de la vida caputxina.

Caputxins de Tremp
El convent de Tremp en el mapa titulat