Caputxins

Convent dels Caputxins de Banyoles (Sant Martirià)
< anterior Inici Catalunya Pla de l'Estany Banyoles següent >

Pla de l'Estany

El convent dels Caputxins de Banyoles va tenir una durada efímera, entre els anys 1583 i 1638. La fundació es va fer gràcies a la voluntat de l’abat benedictí de Sant Esteve, que era el senyor del lloc. Els fou cedida la capella i ermita de Sant Martirià situada en un indret elevat, el Puig de Lió, sobre el llac, al nord de la vila i on es veneraven les relíquies d’aquest sant. Era una casa molt humil, i per donar aixopluc a la reduïda comunitat fou adaptada d’una manera molt simple l’ermita preexistent, documentada des del 1280 tot i que consta que l’any 1086 es conservaven en aquest lloc les relíquies de sant Martirià les quals foren traslladades definitivament a Sant Esteve el 1290.

Sant Martirià de Banyoles
Sant Martirià, venerat al convent
Il·lustració de: Vida del glorioso y martir San Martiriano,
Arxiu Històric de Girona

Ja el 1614 es va plantejar abandonar aquell establiment a causa del mal estat en que es trobava i del seu aïllament, hom diu que més aviat era una cabana de pastors que un convent. En el capítol provincial de 1625 es va determinar un canvi d’ubicació i fins i tot es va acceptar un llegat que hauria d’ajudar a fer-ho realitat; però no es reeixí. El Capítol de 1637 va acordar demanar a Roma la supressió del convent, cosa que es va fer efectiva l’any següent, tot i l’oposició dels vilatans. Els caputxins van retornar la casa als benedictins de Sant Esteve, que el van cedir als servites, tot i que l’any 1683 i encara el 1734 novament es van fer passos pel retorn dels caputxins, però sense que les converses arribessin a bon port. No hi ha restes de la casa dels caputxins, només de les construccions que es van fer més endavant, quan estava a mans dels servites.

Caputxins de Banyoles
El convent caputxí de Banyoles segons el mapa titulat