l'Illa de França
Abadia de Notre-Dame de la Roche
(Rocha, Roscha)
< anterior Inici França Illa de França Yvelines següent >

Yvelines

Hi ha una tradició que explica el descobriment de la imatge de la Mare de Déu de la Roche per un pastor que va veure com un dels seus bous gratava el sòl on es trobava amagada, aquest seria l’origen d’una primera capella i del mateix monestir. Més enllà d’aquesta narració, fou Gui de Lévis qui a la fi del segle XII, va donar suport a un clergue també de nom Gui que volia establir-se com eremita i per ajudar-lo li va fer donació de terres i altres béns. L’establiment es va oficialitzar el 1196 amb la intervenció de Maurice de Sully, bisbe de París (1160-1196) que va donar el seu vist-i-plau. La comunitat aplegada al voltant de Gui va tenir un notable èxit i el mateix fundador va fer noves aportacions (1201) a l’incipient monestir que es va desplaçar al lloc de La Roche, donat amb anterioritat. Les donacions es van succeir durant els primers decennis d’existència de la comunitat, procedents tant dels senyors de Lévis com d’altres benefactors.

La Roche
L'abadia de la Roche

Canonges de
Saint-Victor

La Roche
Interior de l'església de Notre-Dame de la Roche
Dibuix d'Hubert Clerget, (s. XIX)

La Roche
Dibuix del sepulcre de Gui de Lévis, el fundador
Encara conservat a l'església
Description et plan de la commune de Lévis-Saint-Nom et de ses environs
(1845-76)
Archives départementales des Yvelines (121J 2/7)

No és fins el 1226 que es parla d’una comunitat de canonges, segurament durant els primers anys no seguien cap regla determinada, llavors la casa va quedar afiliada a Saint-Victor de París per la seva dependència directa de l’abadia Notre-Dame de Livry (Sena Saint-Denis), es tractava doncs d’una canònica agustiniana de la congregació de Saint-Victor. L’any anterior a la seva mort (el 1233) el fundador va fer una nova donació amb la finalitat de construir un nou monestir, aquesta nova situació va fer que des d’aquell moment la casa esdevingués una abadia depenent directament de Saint-Victor i no un priorat de Livry. El primer abat fou Gilbertus (des del 1232) vingut de Saint-Victor.

El 1237, una butlla del papa Gregori IX (1227-1241) posava l’abat i els canonges de Notre-Dame de la Roche, “de l’orde de Saint-Victor”, sota la seva protecció, situació que va generar conflictes amb Livry. Segurament va patir els efectes de la guerra dels Cent Anys que va tocar aquesta regió i encara més endavant (1489) va arribar el primer abat comendatari, Pierre de Villelune. A mitjan del segle XVI hi consten un prior i canonges a la casa però al segle XVII ja només s’esmenten els clergues que es feien càrrec del lloc, ja sense comunitat, però mantenint el càrrec d’abat fins la supressió formal de l’abadia arran de la Revolució.

La Roche

La Roche