Monestirs d'Hauts-de-France
Abadia de Notre-Dame de Valloires
(Valloriae)
< anterior Inici França Hauts-de-France Somme següent >

Somme

Es tracta d’una casa cistercenca establerta pels comtes de Ponthieu, el 1137 Guy de Ponthieu va formalitzar la fundació del nou establiment que s’havia negociat amb l’abadia de Notre-Dame de Cîteaux (Costa d’Or). El primer establiment es va situar a Bonance, en unes terres donades pel fundador i el seu primer abat fou Hug. Durant els primers anys la casa es va veure afavorida per altres donacions, especialment del comtat de Ponthieu amb seu a Abbeville (Somme). El 1144 el papa Luci II va donar el vist-i-plau al trasllat del monestir a Vallolias, que formava part dels seus dominis des de l’any anterior. Una nova església fou consagrada el 1226, en aquesta època el monestir s’havia convertit en el panteó de la casa comtal de Ponthieu. Des de mitjan segle XVII i durant un segle es va reconstruir tot el conjunt monàstic, de manera que els elements medievals han desaparegut pràcticament en la seva totalitat, la nova església es va consagrar el 1756. A partir de 1790 Valloires va ser víctima dels esdeveniments revolucionaris i el 1791 el lloc fou venut. Durant el segle XIX l’abadia fou ocupada per una institució religiosa inspirada en el personatge de sant Basili, més endavant, durant la Primera Guerra Mundial fou convertit en hospital, actualment està a càrrec de l’Association de Valloires.

Saint-Acheul
Abadia de Valloires