de Portugal
Convent de São Francisco de Guimarães

São Francisco de Guimarães

Franciscans

Franciscans
observants

Tot i que s’esmenta que la seva fundació va tenir lloc el 1216, no és fins el 1256 que es disposa d’informacions segures. Inicialment la casa estava situada fora de la vila però més endavant es va traslladar a l’interior de la mateixa no sense l’oposició frontal de la col·legiata de Nossa Senhora da Oliveira que fins i tot va arribar a enderrocar algunes de les construccions franciscanes, el que va obligar a la intervenció del poder papal en diverses ocasions. No fou fins el 1409 que una concòrdia entre les dues institucions va posar fi als enfrontaments. El convent primitiu fou enderrocat el 1322 per motius de defensa de la ciutat a causa de la seva proximitat a la muralla, els frares foren acollits en diverses estances particulars fins que es va reconstruir, a partir de l’any 1400. Va mantenir-se en activitat fins el 1833, quan fou convertit en caserna, fins el 1875, data en que va retornar als franciscans on ara hi mantenen l’església i un centre assistencial.

Retaule major
Retaule major