Sant Gastó (Vaast), bisbe d'Arràs
< índex castellano >

Sant Gastó (Vedastus, Vaast o Waast) hauria nascut al Perigord en el si d’una família acomodada, entorn que va deixar per retirar-se a Toul (Meurthe i Mosel·la) on va assolir reconeixement i popularitat. Fou visitat pel rei franc Clodoveu IClodoveu I
Rei dels francs (481-511)

Fill de Khilderic I. Va estendre el seu regne cap el sud i establí la capital a París (Lutècia). El 499 es va convertir al cristianisme i fou batejat a Reims per sant Remigi, a partir d’aquí hom el relaciona amb diversos establiments monàstics

Clodoveu I
Tapisseria de Saint-Remi (detall, s. XVI)
i va participar activament en la seva conversió, que es va materialitzar segurament l’any 499 amb la cerimònia del seu baptisme celebrada a Reims per sant Remigi. Gastó va encarregar-se d’evangelitzar la regió d’Arràs i Cambrai i va ocupar el càrrec de bisbe d’aquestes diòcesis. Va morir el 540 a Arràs, on fou enterrat, hom li atribueix un important nombre de miracles durant la seva vida i encara després de la seva mort. L’abadia de Saint-Vaast d’Arràs es va fundar cap el 667 en el moment del trasllat de les relíquies de sant Gastó al monestir, que li fou dedicat. En la translació hi va participar sant Andomar, bisbe de Thérouanne moment en que va recobrar la vista miraculosament.

Saint-Vaast
Sant Gastó