Sant Remigi de Reims, bisbe
Saint Remi
< índex castellano >

Remigi va néixer a Reims cap el 437, va tenir una educació acurada i es va retirar com eremita. Quan només tenia vint-i-dos anys va ser designat bisbe de Reims gràcies a les seves virtuts i formació. Durant el seu pontificat va protagonitzar molts episodis miraculosos però l’esdeveniment de la seva vida més celebrat és la participació en la conversió del rei franc Clodoveu I (466-511) juntament amb els sants Gastó d’Arràs i Medard de Noyon. Va oficiar el bateig de Clodoveu a Reims oficialitzant l’entrada del cristianisme al regne franc. La cerimònia va tenir lloc a la catedral de Reims un dia de Nadal entre els anys 496 i 511 (la data adoptada generalment és la del 499). Va morir al voltant de l’any 533 i fou enterrat a Reims, el lloc de la seva sepultura va esdevenir un centre de devoció i més endavant al seu entorn s’hi va aixecar el monestir de Saint-Remi on es venera la seva figura.

Saint-Remi
Abadia de Saint-Remi
Monument funerari de sant Remigi

Saint-Remi
Església de l'abadia de Saint-Remi de Reims

Tapisseria de
Saint-Remi
1 d'octubre. Té relació amb:
- Abadia de Saint-Remi de Reims (Marne)

Remigi
Sant Remigi de Reims i la Santa Ampul·la
Il·lustració de la Llegenda àuria (s. XV)

Remigi
Bateig de Clodoveu I
Il·lustració de l'Officium et Vita sanctae Clotildis (1325-1350)

Saint-Remi
Detall d'un tapís amb la investidura de
sant Remigi com a bisbe de Reims

Remigi
Sant Remigi

La Santa Ampul·la

Es tracta d’una preuada relíquia que segons la tradició fou lliurada per un colom en el moment del bateig de Clodoveu I per sant Remigi a la catedral de Reims. Era una ampolla de petites dimensions que contenia la crisma que calia per la cerimònia i que a causa de la gentada que envoltava els oficiants no podia arribar. Aquesta relíquia es va utilitzar per consagrar gairebé tots els reis de França fins la Revolució. A causa del seu significat religiós i polític fou destruït i només es van poder recuperar alguns bocins.

El reliquiari de la Santa Ampul·la, ara perdut
Il·lustració de Treśors des églises de Reims (1843)