Sant Toribi d’Astorga, bisbe
castellano >

Hom considera aquest personatge originari de Betanzos, Galícia, (encara que també s’ha dit que era natural de Palència) on va néixer a començament del segle V. Va viatjar a Jerusalem on va estar uns anys servint a l’església del Sant Sepulcre, quan va tornar a la seva terra, es va endur un fragment de la Vera Creu que la tradició diu que havia trobat santa Helena. Va arribar a territori asturià on va fundar algunes esglésies. Fou ordenat sacerdot a Galícia i va lluitar contra l’heretgia del priscil·lianisme, relacionant-se epistolarment amb el papa Lleó I (440-461).

Ligugé
El Sant Sepulcre de Jerusalem

L’any 448 fou designat bisbe de la diòcesi d’Astorga. Més endavant i a causa de les inestabilitats polítiques s’hagué de refugiar a Tui i més endavant a Astúries per tornar altre cop a Astorga, on hi va morir el 476. Hom suposa que fou enterrat en aquella ciutat però després les seves despulles es van traslladar a Liébana, segurament fugint de la invasió sarraïna, juntament amb la relíquia de la Vera Creu. Les relíquies foren dipositades al monestir de San Martín de Turieno, que més endavant canviaria aquest nom pel de Santo Toribio de Liébana, hom té notícia de la seva veneració en aquell lloc des del 921.

11 de novembre - Té relació amb:
- Monestir de Santo Toribio de Liébana (Cantàbria)