Convent de la Mare de Déu del Roser d'Ulldecona

Dominics d'Ulldecona

(Ulldecona, Montsià)

El Roser d'Ulldecona

El convent dels dominics d'Ulldecona es va fundar gràcies a la iniciativa l'Ajuntament o Universitat d'Ulldecona, que la va sol·licitar a l'orde dels predicadors mitjançant el bisbe de Tortosa. L'acord municipal es va prendre el 1593 i aquell mateix any es va fer realitat.

Església del Roser, ara Casa de Cultura

El mateix any de 1593 es va arribar a un acord entre l'Ajuntament i els predicadors, segons el qual aquests rebien l'església de l'Hospital del camí de Tortosa per portar endavant la fundació, a més de pactar diverses qüestions que obligaven a una part i l'altra. No havia passat un any des de la seva fundació, quan el 1594 es va fer una permuta de terrenys, per la qual els predicadors deixaven l'hospital per anar a ocupar unes cases situades al portal de Tortosa, molt a prop i a l'interior del recinte emmurallat, on van aixecar el convent que encara podem veure. La major part de les construccions es van aixecar a mitjan segle XVII, i XVIII.

A causa de la guerra del Francès, el convent fou desallotjat pels frares, que no hi van retornar fins al 1814. Amb la desamortització foren exclaustrats de manera definitiva i ara és la seu de l'Ajuntament, i l'església, que encara va tenir culte fins al 1872, fou transformada a partir del 1936 en mercat municipal, fins al 1987, quan es va rehabilitar i convertir en casa de cultura. L'església i el convent són edificis independents, a banda i banda del carrer, tot i que quan la població encara estava envoltada per la muralla, existia un pas elevat que comunicava les dues dependències.

L'antic hospital, primer establiment dels domincs a Ulldecona
Després convent de Carmelites Descalces