Canonges del Sant Sepulcre

Priorat del Sant Sepulcre de Peralada
< anterior Inici Catalunya Alt Empordà Peralada següent >

Alt Empordà

El Sepulcre de Peralada era un priorat de l’orde canonical del mateix nom que depenia de la casa principal catalana a Barcelona, la canònica de Santa Anna. Hom suposa que aquesta de l’Empordà es va establir en una propietat d’aquell orde a mitjan del segle XII, hom coneix una donació a favor d’aquesta casa datada el 1143. El primer prior conegut és Pere de Noguereda, esmentat el 1169.

Sant Sepulcre de Peralada

La comunitat establerta en aquest lloc era mixta, ja que hom té coneixement de l’acceptació d’homes i dones per formar part d'ella. Fou una casa amb poca vitalitat i a mitjan segle XIII tenia priors comendataris. El 1435 la canònica de Santa Anna de Barcelona va vendre aquest priorat al convent del Carme de Peralada, quan jo no tenia comunitat. Actualment el priorat ha quedat integrat en una masia que encara conserva ben visible la seva església.

Sant Sepulcre de Peralada (2001)