Canonges del Sant Sepulcre Monestir de Santa Anna

Origen

L’any 1141, l’orde del Sant Sepulcre va enviar uns monjos, sota la direcció de Guerau, amb la finalitat d’establir-se a Barcelona, i amb la voluntat d’implantar-se a la resta de la península. La primera notícia que tenim d’aquesta comunitat a la ciutat és del 1145, quan ja hi consta el seu primer prior: Bernat, antic canonge de la catedral de Barcelona.

Santa Anna
El monestir actual, entre les construccions del centre de la ciutat

Santa Anna
Portal de l'església
Santa Anna

Aquest Bernat s’encarrega d’organitzar el monestir de Barcelona, mentre que Guerau té les funcions de prior general per tota la península. Inicialment es van establir en una església que es trobava prop de la catedral. En aquesta època ja es comencen a registrar donacions a favor de la comunitat i el 1177 s’esmenta la construcció d’una nova església, a l’indret actual. El patrimoni acumulat era en aquell moment molt important. Una butlla del papa Innocenci III (1215) confirmà les propietats del monestir.

Santa Anna

Santa Anna
El presbiteri
Santa Anna
El creuer

Cases filials

Del monestir de Santa Anna hi van dependre el priorat del Sant Sepulcre d’Olèrdola (Alt Pedenès), al menys del 1175; el Sant Sepulcre de Perelada (Alt Empordà), segle XII; Sant Miquel de la Comanda (els Prats del Rei, Anoia), el 1261; Marcèvol (Conflent) s. XIII; El Lledó de Valls (Alt Camp), 1376; Sant Vicenç de Garraf, el 1421.

Santa Anna
Planta del monestir de Santa Anna, el 1858
Segons Miquel Garriga i Roca. "Quarterons", núm. 67 (detall)

Santa Anna
Superposició del monestir amb el plànol actual de la zona
Santa Anna
Plànol de la zona

Santa Eulàlia del Camp

El 1423 aquesta casa es va unir amb la de Santa Eulàlia del Camp, que anys abans s’havia traslladat al convent dels frares del sac amb motiu de la seva extinció. Llavors va passar a anomenar-se de Santa Anna i Santa Eulàlia.

El 1489 es va suprimir l’orde del Sant Sepulcre, incorporant-la a la de l’Hospital, bé que formalment la casa de Santa Anna va continuar anomenant-se del Sant Sepulcre. A partir del 1592 esdevingué una col·legiata secular, malgrat l’oposició del seu prior Jaume Castellar, que fou excomunicat. El 1822 es va crear la parròquia de Santa Anna, que fou reformada el 1835.

Santa Anna
Capella lateral

Santa Anna
Sepulcre de Miquel de Boera (s. XVI)
Santa Anna
Làpida funerària del paviment
Santa Anna

Les construccions

Des de la placeta, hom accedeix a l’església per una porta d’arc apuntat de voltants del 1300. L’església és de transició del romànic al gòtic, amb capelles afegides i molt modificades posteriorment. El claustre i la sala capitular són obres que es van endegar seguidament a la fusió de les comunitats de Santa Anna i Santa Eulàlia.

Al segle XIX es conservava encara, bé que en mal estat, l’edifici conegut com el “noviciat”, de grans dimensions. Del segle XIV fou enderrocat, poc després de les muralles que tancaven la ciutat per aquell sector. Al seu lloc es troba la plaça de Catalunya.

Santa Anna
Santa Anna