Carmelites calçades Monestir de la Mare de Déu del Carme de Vilafranca
< anterior Inici Catalunya Alt Penedès Vilafranca del Penedès següent >

Alt Penedès

El monestir de monges carmelites calçades fou fundat a Vilafranca el 1642 en una casa donada per Isabel d'Aiguaviva. Era situat al centre de la ciutat, entre els carrers de la Font, del Carme i de Puigmoltó, l'església es va consagrar el 1643. Sabem que el 1649 dues de les monges de Vilafranca es van traslladar al monestir de Nostra Senyora de l'Encarnació, a Barcelona i que el 1680 van participar en la fundació del monestir de la Presentació de Valls.

Monestir del Carme de Vilafranca
Fornícula a la façana de l'antic monestir

El 1805 s'hi feien obres de restauració i el 1808 la invasió napoleònica va obligar l'abandó del lloc, però la comunitat va retornar l'any següent. El 1812 altre cop les monges es veieren obligades a fugir, aquest cop per un període de tres anys. Encara van patir més infortunis l’any 1835 quan el monestir fou incendiat i la comunitat es dispersà. L'edifici va passar a mans municipals, el 1848 fou destruït. Pel primer terç del segle XX es restaurà de nou, però fou saquejat i enderrocat el 1936. Un cop van poder tornar a Vilafranca, van passar per diversos llocs i ara el monestir es troba fora de la ciutat, a la carretera de Pontons.

L'actual monestir del Carme de Vilafranca