Caputxins

Convent dels Caputxins de Sant Boi
< anterior Inici Catalunya Baix Llobregat Sant Boi de Llobregat següent >

Baix Llobregat

Aquest convent va tenir una vida molt efímera, només va tenir activitat entre els anys 1580 i 1595. Fou fundat a iniciativa del baró de Sant Boi, Joan de Cardona i Requesens, personatge que va tenir una activa participació a la batalla de Lepant, i que era propietari d'unes finques en aquest lloc. El 1580 va arribar a Barcelona amb l’autorització del papa Gregori XIII i es va posar la primera pedra del convent que ell i la seva esposa volien finançar, cosa que no van admetre els caputxins, que es van estimar més que el convent s’aixequés amb almoines.

Caputxins de Sant Boi
El convent ja convertit en hospital psiquiàtric (1900?)
 Fons: Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús

Van bastir un establiment molt senzill i l’església, o més aviat capella, es va dedicar a la Visitació de Nostra Senyora, l’obra fou dirigida per fra Gaspar de Mallorca. El 1581 ja es va poder inaugurar; segons els testimonis de l’època les cel·les conventuals eren molt senzilles “cobertes amb canyes” i el paviment de terra. El capítol de 1595 va aprovar la supressió d’aquest establiment, que els frares van abandonar per traslladar-se al de Montcalvari amb les restes l’esposa del fundador (Maria de Cardona) que havia estat enterrada a l’església que ara deixaven. Joan de Cardona va recuperar la propietat del lloc segons les clàusules pactades amb els caputxins i més endavant el lloc fou ocupat pels servites (convent de la Visitació). Actualment el lloc és ocupat per un centre assistencial de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús.

Visitació de Sant Boi
Pati de l'hospital psiquiàtric (1900-1930?)