Mínims

Convent de Sant Francesc de Paula

Barcelonès

Els mínims es van establir a Barcelona el 1573, instal·lant-se inicialment en la capella de Sant Bertran de Montjuïc, on s’hi van estar fins el 1578, fora d’un curt desplaçament a la Rambla. El lloc no era l’adequat i es va facilitar el seu trasllat a l’altre cantó de la ciutat, extramurs del portal Nou. En aquesta segona localització s’hi van estar fins el 1589. Des d’aquí van fer el darrer trasllat al lloc on ara s’aixeca el Palau de la Música. Hi ha constància de la venda del vell monestir el 1606.

Sant Francesc de Paula, Barcelona
Església de Sant Francesc de Paula, al fons el Palau de la Música
Sense data (1ª meitat del segle XX)
Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Sant Francesc de Paula
El nom del carrer recorda el convent desaparegut
Palau de la Música
El Palau de la Música, al lloc del convent

L’església es va començar a bastir el 1597 i es va poder inaugurar el 1608. Era de nau única, amb capelles laterals entre els contraforts. A llevant hi tenia el claustre construït en dos nivells amb galeries més un tercer, tancat. La comunitat fou suprimida el 1835 i l’església incendiada, un cop restaurada va passar a parròquia. El 1936 es va cremar una altra vegada i va desaparèixer completament amb l’ampliació del Palau de la Música que s’havia aixecat entre els anys 1905 i 1908 sobre el convent. El claustre s’havia enderrocat el 1902.

Dibuix del claustre del convent
D. Soler. Sense data

Planta del convent de Sant Francesc de Paula
Publicada per Gaietà Barraquer a Las casas de religiosos en Cataluña durante el primer tercio del siglo XIX
Planta del convent de Sant Francesc de Paula, l'any 1858,
quan era una església parroquial