Franciscans observants

Col·legi i convent de Sant Bonaventura

Barcelonès

Es tracta d’una institució de gran prestigi no solament a la ciutat, on s’ensenyava teologia i filosofia. Fundat el 1628 per voluntat de Pere Canals, que va fer donació d’una casa als framenors amb aquesta finalitat. L’església es va consagrar el 1634 i un any després entrava en funcionament. Fou ampliat el 1799.

Sant Bonaventura de Barcelona
Sala de l'hotel a l'antic claustre (1985)
Imatge cedida per l'Arxiu Gavín del Monestir de les Avellanes

Hotel Oriente

Plànol de la Rambla, 1807, amb la situació dels convents en aquell moment
Arxiu Històric de la Ciutat, Barcelona

Com altres establiments monàstics de la ciutat, el segle XIX va resultar nefast per aquest lloc: entre el 1810 i 1814 foren expulsats. Poc més endavant, el 1821 es va repetir la mateixa situació i l’edifici es va enderrocar el 1823 mentre la comunitat es refugiava a Sant Francesc. Encara el van poder reedificar (1824) però deu anys més tard, el 1834 van tornar a abandonar-lo per obligació. S’hi va establir la fonda Oriente i encara actualment és la seu de l’Hotel Oriente, a la rambla barcelonina.

Hotel Oriente Barcelona
Antiga etiqueta d'equipatge de