Cistercenques
Cistercencs
Monestir de Santa Maria de Montbenet
< anterior Inici Catalunya Berguedà Berga següent >

Berguedà

Cap el 1333, una part de la comunitat de Santa Maria de Valldaura (Olvan, Berguedà) es va traslladar a la vila de Berga, a una casa-monestir fora els murs de la vila. La nova comunitat fou coneguda amb el nom de Santa Maria de Montbenet. L'any 1374 es va traslladar a l'interior de la vila i l'anterior monestir fou enderrocat en ésser construïdes les noves muralles. Després d'una curta estada al carrer de Canals, adquiriren la casa i església de Sant Joan a l'orde militar de Sant Joan de Jerusalem (1377) i hom la convertí en monestir per a la comunitat, que el 1561 va passar a priorat depenent de Poblet, en una situació molt precària.

Santa Maria de Montbenet / Sant Joan de Berga
L'església de Sant Joan

Entre el 1572 i 1575 el monestir fou convertit en priorat masculí depenent encara de Poblet, però fou abandonat i el lloc va quedar sense comunitat però com a propietat de Poblet. L'edifici va passar a mans particulars el 1702, i el 1708 als mercedaris, que l'habitaren fins a l'exclaustració, el 1835. El lloc va ser ocupat per les escoles municipals i l'església va ser la parroquial entre el 1897 i 1909.