Priorat de Sant Joan les Fonts

Sancti Johannis de Fontibus / Fontes / Desfonts

(Sant Joan les Fonts, Garrotxa)

Sant Joan les Fonts
Sant Joan les Fonts

L’origen del priorat de Sant Joan les Fonts cal cercar-lo en una antiga església consagrada l’any 958 i dedicada als sants Esteve, Miquel i Joan Baptista, que més tard seria coneguda com Sant Esteve i Sant Joan i més endavant encara només amb l’advocació d’aquest darrer. L’any 1079 aquella església seria donada pels vescomtes de Besalú, Udalard i Ermessenda al monestir de Sant Víctor de Marsella (Boques del Roine) per tal que es fes un priorat, alhora que aquesta fundació era dotada econòmicament. Aquella donació inicial es veuria acompanyada amb altres en els anys següents. El primer prior d’aquesta casa fou Gunarri.

Sant Joan les Fonts
Sant Joan les Fonts

L’any 1106 el bisbe de Girona va confirmar la fundació del priorat i la seva dependència de Sant Víctor. El 1117 es va consagrar la nova església mentre continuava en un període de molta vitalitat i es va beneficiar de més donacions, tant de béns com de drets, esdevenint un centre molt actiu pel que fa a transaccions econòmiques. Aquesta vitalitat es visible fins el segle XV, quan ja no tenia comunitat i la seva existència precària; el monestir de Sant Víctor de Marsella també va passar en aquesta època un període decadent. L’any 1424 una butlla del papa Martí V va sotmetre el priorat de Sant Joan les Fonts a Sant Pere de Besalú (Garrotxa), perdent la seva relació amb Sant Víctor. Una nova butlla del papa Climent VIII de l’any 1592 el va unir a Sant Pere de Camprodon (Ripollès).

L’església de Sant Joan les Fonts és un bell edifici d’època romànica de planta basilical, tres naus sense transsepte i tres absis, dels que n’ha perdut un. La porta principal, a ponent i aixoplugada per un porxo, conserva bona part de la seva decoració escultòrica. El campanar és un afegit posterior. Conserva una pica baptismal decorada i el Museu d’Art de Girona una majestat romànica, de fusta policromada, a més d’unes taules de Pere Gascó.

Sant Joan les Fonts
Sant Joan les Fonts
Sant Joan les Fonts
Sant Joan les Fonts
Sant Joan les Fonts
Sant Joan les Fonts
Sant Joan les Fonts
Sant Joan les Fonts
Sant Joan les Fonts
Sant Joan les Fonts
Sant Joan les Fonts
Sant Joan les Fonts
Sant Joan les Fonts
Sant Joan les Fonts
Sant Joan les Fonts
Sant Joan les Fonts
Capitells de la portada
Sant Joan les Fonts
Sant Joan les Fonts
Sant Joan les Fonts
Sant Joan les Fonts
Sant Joan les Fonts
Sant Joan les Fonts
Sant Joan les Fonts
Sant Joan les Fonts
Sant Joan les Fonts
Sant Joan les Fonts
Sant Joan les Fonts
Sant Joan les Fonts
Pica baptismal
Sant Joan les Fonts
Sant Joan les Fonts
Pica baptismal
Sant Joan les Fonts
Sant Joan les Fonts
Pica baptismal
Sant Joan les Fonts
Sant Joan les Fonts
Capitell de la nau de l'església
Sant Joan les Fonts
Sant Joan les Fonts
S. Joam les Fonts S. Joam les Fonts S. Joam les Fonts S. Joam les Fonts S. Joam les Fonts S. Joam les Fonts S. Joam les Fonts S. Joam les Fonts
Sant Joan les Fonts
Capitells de la nau de l'església