Bernó, abat de Cluny
< índex castellano >

Bernó va nèixer cap el 850 a la Borgonya. Monjo de Saint-Martin d’AutunAbadia de Saint-Martin d'Autun (Saona i Loira)

Abadia fundada cap el 582 per la reina Brunequilda en el lloc on anteriorment hi havia el temple pagà destruït per sant Martí. Devastada pels sarraïns, fou restaurada el 848 i posada sota la Regla de Sant Benet. A mitjan del segle XVII es va integrar a la congregació de Saint-Maur. Suprimida amb la Revolució, va desaparèixer posteriorment
. El 887 va restaurar el monestir de Baume-les-Messieurs (Jura) i el 890 fundà el de Gigny (Jura). Va participar d’una manera o altra en els afers d’altres cases: Mouthier-en-Bresse (Saona i Loira), Déols (Indre) o Massay (Cher). Fou el primer abat del monestir de Cluny (909-910), designat per Guillem I d’Aquitània el Piadós. A la seva mort (927) el càrrec el va prendre Odó, deixeble seu, format a Baume-les-Messieurs. A més de les abadies esmentades, de les que va disposar en el seu testament, tradicionalment hom l’ha relacionat també amb les abadies de Vézelay (Yonne) i Orlhac (Aurillac, Cantal) i els priorats de Saint-Pierre de Souvigny (Alier) i Château-sur-Salins (Jura). Considerat sant, la seva festivitat es celebra el 13 de gener.

Abadia de Cluny
Abadia de Cluny