Canonges aquisgranesos
Priorat de Sant Llorenç de la Roca
< anterior Inici Catalunya Noguera Àger següent >

Noguera

Les restes de l'església de Sant Llorenç, antiga capella del castell de Sant Llorenç de la Roca, d'Ares o del Montsec, es corresponen a un edifici romànic (tot i que hi ha autors que la fan més antiga). L'església és documentada des del 1043, el 1048 fou donada a la col·legiata de Sant Pere d'Àger. Possiblement en aquella època era ja un priorat depenent de Sant Pere.

Sant Llorenç de la Roca

Entre el 1201 i el 1209 hi havia en aquest lloc una comunitat o capítol de clergues, regida pel prior Simó. El 1258 sembla que ja s'havia secularitzat i era una simple parròquia, el rector de la qual mantenia el títol de prior. No és clar que el 1373 el castell i el temple fossin lliurats a una comunitat de monjos bernats, ni l'existència en aquest lloc d'un priorat de monges cistercenques.