Templers

Comanda de Corbins
< anterior Inici Catalunya Segrià Corbins següent >

Segrià

El castell de Corbins és conegut des del segle X i va constituir un dels llocs clau de la defensa de la ciutat de Lleida per la seva posició d’avançada respecte Balaguer, aquesta última conquistada el 1105. El castell de Corbins fou conquerit als musulmans poc abans de 1117 però els almoràvits el van recuperar l’any 1126. El 1143 Ramon Berenguer IV va establir que lliuraria el castell a l’orde del Temple quan fos conquerit definitivament. La presa de Lleida arribaria el 1149 i poc abans es devia ocupar Corbins. Tal com s’havia pactat, el castell fou lliurat als templers, tot i que els Anglesola hi van mantenir certs drets, adquirits en el moment de la primera conquesta, fet que va donar peu a litigis i acords, que no es van acabar fins el 1179, quan va passar íntegrament a ser propietat del Temple.

Corbins
Corbins

Corbins
Corbins
Corbins
Corbins

La comanda de Corbins s’hauria establert al voltant de l’any 1167, data en que hi consta el seu primer comanador, Bernat Sagrua. Aviat va esdevenir un important centre de poder, en el segle XIII havia acumulat un ampli patrimoni, amb explotacions agrícoles i ramaderes, a més de diversos molins. Amb l’abolició del Temple, Corbins va passar a mans de l’Hospital, que hi va mantenir comanadors propis fins el 1501. Es conserva el castell, molt modificat el segle XVII.

Ramon Berenguer IV
Ramon Berenguer IV