Cistercenques Monestir de Santa Maria del Pedregal
< anterior Inici Catalunya Urgell TÓrrega segŘent >

Urgell

Aquesta casa cistercenca fou fundada cap el 1176 a iniciativa del llinatge dels Anglesola, molt probablement amb la intervenciˇ de la comunitat de Santa Maria de Vallbona, que hi hauria enviat el primer grup de monges fundadores. Malgrat tractar-se dĺun petit establiment i tenir una comunitat redu´da, grÓcies a la protecciˇ de la casa reial i de la noblesa local va esdevenir un centre ric i amb cert poder a la comarca. A comenšament del segle XIII sĺhi va annexar un alberg o hospital que acolliria els viatgers que passaven pel camÝ ral que unia Barcelona amb Lleida.

El Pedregal
Capella del Pedregal

El 1589 va acollir la comunitat de Santa Maria de Vallsanta, llavors en decadŔncia, i que es va fusionar amb aquesta. Durant el segle XVI la situaciˇ del monestir del Pedregal va anar davallant amb motiu de la crisi agrÓria, fins que el 1604 es va integrar amb el de Sant Hilari de Lleida, malgrat l'oposiciˇ de la mateixa comunitat i de les autoritats de TÓrrega. La casa del Pedregal va quedar abandonada i a mercŔ de l'espoli. Hi va haver alguns intents de retorn de les monges al Pedregal, per˛ sense Ŕxit. Les rendes eren motiu de disputa entre Sant Hilari i els altres ordes establerts a TÓrrega. MÚs tard, el 1875, es va aixecar al mateix lloc un santuari aprofitant elements arquitect˛nics del primitiu edifici.

El Pedregal

El Pedregal