Cistercenques

Monestir de Sant Hilari de Lleida
< anterior Inici Catalunya Segrià Lleida següent >

Segrià

El lloc de Sant Hilari de Lleida és conegut després de la conquesta de la ciutat i la seva colonització, l’any 1152. Llavors es devia aixecar l’església de Sant Hilari, que figura esmentada per primer cop el 1168. Aquella església fou donada l’any 1204 pel bisbe de Lleida i la comtessa Elvira de Subirats (esposa d’Ermengol VIII d’Urgell) al monestir de Santa Maria de Vallbona amb la finalitat d’establir-hi una nova abadia, la comtessa i després la seva filla foren enterrades en aquest monestir. El papa Honori III va confirmar la fundació amb una butlla l’any 1220.

Lleida
Bataille de Lérida, 7 octobre 1642 (detall)
Segons un gravat d'Hippolyte Lecomte
Institut d'Estudis Ilerdencs. Servei d'Arxiu i Llegats

A causa de la guerra Civil Catalana, el 1464 resultà incendiat i les monges es van haver de refugiar temporalment a la ciutat de Lleida fins que poc després van poder retornar a Sant Hilari. Aquesta comunitat es va fusionar el 1604 amb la de Vallsanta i la del Pedregal. El lloc va quedar pràcticament destruït amb la guerra dels Segadors i la comunitat es va haver de traslladar a la ciutat, al turó de la Seu, el 1707 el nou establiment també va patir els efectes de la guerra, aquest cop la de Successió. Arran d’això la casa no es va refer i la comunitat es va traslladar a Tamarit de Llitera (Nostra Senyora del Patrocini) on va mantenir-se fins l’exclaustració.

Lleida
La prise et redvction de la ville et chateau de Lerida en Catalogne 1707 (detall)