Priorat de Santa Maria del Camp

Sancta Maria de Campis / Santa Maria iuxta Garriguella

(Garriguella, Alt Empordà)

Santa Maria del Camp

Una tradició esmenta l’episodi segons el qual Carlemany va vèncer els sarraïns en aquest indret gràcies a la intervenció miraculosa de la Mare de Déu, l’emperador, agraït va fer aixecar una església que es va dedicar a Sant Andreu.

Es tracta d’un petit priorat benedictí que possiblement estaria actiu ja al segle X, hom creu que inicialment com un monestir i segurament des de mitjan segle XI com priorat. Les dades són molt disperses i fins i tot es confonen amb el monestir de Santa Maria del Camp al Rosselló. També s'ha esmentat que podria tractar-se d’una canònica que a mitjan del segle XVI passaria a estar ocupada per una comunitat benedictina cosa que es contradiu amb la seva dependència de Santa Maria de Roses (1306). Es coneix que el 1218 el comte Hug III d'Empúries va fer una donació al seu favor. El 1314 només hi residien el prior i dos preveres seculars. El 1592 juntament amb la casa mare de Roses van passar a dependre de Santa Maria d'Amer. Restà amb activitat fins l'exclaustració, després de la qual va esdevenir un santuari i ara és la seu del Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera. L'església que es conserva és dels segles XVI i XVII.

Goigs de la Mare de Déu del Camp