Monestirs de
Catalunya
Templers Comanda de la Joncosa
< anterior Inici Catalunya Alt Penedès Gelida següent >
castellano
cercador contacte facebook

Alt Penedès

La comanda de la Joncosa és una de les més desconegudes. La seva ubicació ha estat motiu de discussió, hom la feia també al lloc de la Joncosa del Montmell (Baix Penedès), el més probable és que es situés a Gelida, al barri del Puig i on encara es conserva l'església de la Magdalena.

Santa Magdalena
La capella de Santa Magdalena


La primera notícia del lloc la trobem en una donació al Temple del mas de Sant Pere de l’any 1142. Hom té constància de dues cases templeres al Penedès: la Joncosa i les Gunyoles. El 1202 és documentat un comanador a la Joncosa i el 1205 la casa de les Gunyoles (documentada des del 1160) en depenia. El 1309 els béns de la comanda passaren als comtes de Pallars i per aquest motiu no fou fins el 1330 que l'orde de l'Hospital es va fer càrrec d’aquesta casa. La seu de la comanda devia ser el lloc conegut com cal Duran, ara sense cap element medieval aparent. Prop seu hi ha la capella de la Magdalena, d'estructura medieval i que podria tractar-se de la capella del convent.

Santa Magdalena
La capella de Santa Magdalena


Bibliografia:
- ROVIRA TOVELLA, Ramon. Un mas de l'orde del Temple a Gelida: fundació d'un nucli?. Miscel·lània penedesenca. Núm. 17, 1993
- FUGUET SANS, Joan. Templers i hospitalers. Vol. IV. Barcelona: Rafael Dalmau Editor, 2005
 

Situació:

Can Duran, al lloc del Puig, es troba a ponent del nucli de Gelida


Baldiri B. - Agost de 2012