Monestirs de la
Bretanya
Abadia de Notre-Dame de Bon-repos
< anterior Inici França Bretanya Costes del Nord següent >

Costes del Nord

Casa fundada el 1184 pel vescomte Alain III de Rohan, família originària del lloc d’aquest nom, situat a llevant d’aquí, ara en el departament d’Ar Mor-Bihan. El monestir era de fundació cistercenca i la primera comunitat va arribar des de l’abadia de Savigny (Manche, Baixa Normandia), la casa també va rebre del fundador béns que havien d’assegurar el seu manteniment econòmic. Alain III també va disposar la seva sepultura en el monestir, cosa que es va fer efectiva a la seva mort el 1195, i a partir d’aquell moment fins el segle XVI els membres de la família Rohan hi foren enterrats. El 1212 fou consagrada la primera església monàstica. La relació amb la casa de Rohan fou molt estreta i les donacions dels vescomtes es van succeir de manera ininterrompuda pel que el monestir va passar per una llarga època de prosperitat i riquesa que també va portar el relaxament de costums a la comunitat i com a conseqüència la intervenció del Cister i del mateix papa en el seu redreçament (1387 i 1415).

Bon-Repos
Abadia de Bon-Repos

Bon-Repos
Abadia de Bon-Repos

Bon-Repos
Claustre

El 1534 aquesta casa passava a estar dirigida per abats comendataris i els seus ingressos disminuïren de forma considerable, el que feia pràcticament impossible el seu manteniment. El 1583 Bon-repos fou víctima d’una ocupació per un grup armat dirigit per Troïlus de Mezgouer que el saquejà, expulsà la comunitat i en va disposar fins la seva mort, el 1606. Malgrat la decadència que patia, durant el segle XVIII es van portar endavant obres de reconstrucció del conjunt monàstic però la Revolució va acabar amb la seva història conventual amb la desaparició de la migrada comunitat el 1790. Poc a poc el monestir va anar entrant en ruïna per acabar en l’abandó i no fou fins el 1986 que hom va començar a treballar en la conservació i consolidació de les construccions que encara resten, bàsicament corresponents a la reconstrucció del segle XVIII.

Bon-Repos
Galeria del claustre