Abadia de Notre-Dame de Bellevaux
Abbaye Notre-Dame de Bellevaux / Bella Vallis

Alt Saona següent >

Alt Saona

L’abadia cistercenca de Bellevaux fou fundada el 1120 sota el pontificat de l’arquebisbe de Besançon, Anseric. La implantació de la casa es va veure afavorida pels senyors locals, especialment per Ponç de La Roche (mort el 1134). Era la primera “filla” de l’abadia de Morimond (Alt Marne) i des d’aquest lloc es va promoure la fundació d’altres cases monàstiques la primera de les quals fou la de Lucelle, a l’Alt Rin (1124) altres es van establir en terres llunyanes com ara Dafní, prop d’Atenes, o Laurum que Janauschek situa a l’actual Romania però possiblement sigui una altra denominació del mateix Dafní. En aquella època fundacional va ingressar en la casa sant Pere de Tarentesa (1102-1174) que a la seva mort fou enterrat en aquest lloc.

Bellevaux
L'abadia de Bellevaux

Bellevaux
Portal de l'abadia de Bellevaux (1764)

Filiació de Bellevaux

Abadia de Morimond (Alt Marne)
Abadia de Bellevaux / 1120
Abadia de Lucelle (Alt Rin) / 1124
Abadia de Rosières (Jura) / 1132
Abadia de La Charité (Alt Saona) / 1133
Abadia de Montheron (Vaud, Suïssa) / 1135
Abadia de Dafní (Àtica, Grècia) / 1207
Abadia de Laurum (Romania) / 1214

Malgrat que en el seus inicis va tenir una ràpida expansió, a partir del segle XIV va esdevenir un petit monestir amb una comunitat reduïda però que es va mantenir fins la Revolució. El 1793 el lloc ja estava abandonat per la comunitat monàstica. Durant el primer quart del segle XIX es va intentar la seva recuperació amb l’arribada de monjos trapencs, però la casa ja havia perdut l’església i bona part de les seves dependències, el 1830 va quedar abandonat definitivament per que fa a comunitats monàstiques.

Sant Pere de Tarentesa

Pere de Tarentesa (o també Pere II de Tarentesa per diferenciar-lo de Pere I, bisbe d’aquella diòcesi entre el 1132 i 1140) va néixer el 1102 al Delfinat. El 1121 va incorporar-se a la comunitat cistercenca de Bellevaux, casa que va deixar entre el 1131 i 1132 per anar a fundar l’abadia de Notre-Dame de Tamié (Savoia) d’on va ser el primer abat. El 1138 fou triat per ocupar la seu episcopal de Tarentesa, càrrec que va acceptar deixant el monestir de Tamié. Va redreçar aquella diòcesi i en els anys que va mantenir el càrrec de bisbe va poder intervenir també en diversos afers de caire polític alhora que hom li atribueix diversos episodis miraculosos. Va morir en el monestir de Bellevaux el 1174, lloc on fou enterrat i venerat des de la seva canonització el 1191.

Pere de Tarentesa
Detall d'una il·lustració de La vie de saint Pierre II