Priorat de Froidefontaine
Prieuré Saint-Pierre et Saint-Paul de Froidefontaine / Frigidam Fontem / Froide Fontaine

Territori de Belfort següent >

Territori de Belfort

Priorat cluniacenc fundat el 1105 per Ermentruda de Borgonya (1055-1105), vídua de Teodoric I, comte de Montbéliard, mort el 1104. Existeix una llegenda que tracta d’aquest lloc i que protagonitza sant Maimbodi (Maimboeuf o Maimbodus) aquest personatge era d’origen irlandès i predicador itinerant per la Gàl·lia. L’any 480 (altres fonts ho situen en el segle IX, en època de Lluís el Pietós) quan passava pel lloc de Frigidam Fontem, fou atacat per uns bandits i va morir a bastonades. Després de ser enterrat en aquell mateix lloc es van constatar esdeveniments prodigiosos, motiu pel qual el noble Hatton de Montbéliard va fer traslladar les despulles del màrtir al seu castell en el lloc de Montbéliard (Doubs, al sud-oest de Froidefontaine) on es va aixecar una església per acollir-les, aquest trasllat s’hauria fet entre els anys 895 i 920.

La fundadora Ermentruda i els seus fills van donar unes possessions a Frigidam Fontem a l’abadia de Cluny (Saona i Loira) que va acompanyar d’esglésies, beneficis i altres béns amb la finalitat de dotar econòmicament el nou establiment monàstic. Gràcies a tot això el priorat va gaudir d’un ràpid desenvolupament, esdevenint un dels monestirs més importants d’aquell territori. Malgrat tot, al segle XVI passava per una època de decadència sobretot a causa de la situació social del país i en 1587 consta com abandonat. El 1621 el priorat fou donat als jesuïtes i el 1632 va quedar pràcticament destruït a causa de la guerra, el 1648 la Companyia de Jesús va recuperar el lloc i el va mantenir fins el 1756. Després de la Revolució i la supressió, la casa i els seus béns foren venuts.

Froidefontaine
Església de Froidefontaine