l'Illa de França
Abadia de Val-de-Grâce. Val-Profond. Bièvres / París
< anterior Inici França Illa de França Essonne / París següent >

París

Al sud-oest de la ciutat de París (a Bièvres, Essonne) existia l'antic monestir de benedictines de Val-Profond, fundat segurament en el segle XII. Hom coneix que Anna de Bretanya (1477-1514) va posar aquella casa sota la seva protecció, època en que va canviar el seu nom pel de Val-de-Grâce. El 1513 es trobava en un profund estat de decadència i un segle després es va disposar la seva reforma fent venir dues religioses de Saint-Pierre de Montmartre. El 1619, Marguerite de Veny d'Arbouse, que havia estat designada nova abadessa, va impulsar aquella renovació. A més, la decadència afectava també el propi monestir, que es trobava gairebé en estat de ruïna i calia una renovació. L’amistat de l’abadessa amb la reina Anna d’Àustria va facilitar les coses i aquesta va adquirir un terreny a la ciutat de París on va edificar un nou monestir.

Val-de-Grâce
El monestir de Val-de-Grâce

Benedictines

Val-de-Grâce
L'abadia de Val-de-Grâce
Detall del Plan de Paris (Michel E. Turgot, 1734-39)

Val-de-Grâce
Façana de l'església de Val-de-Grâce

El trasllat des de l’antiga abadia a la nova Val-de-Grâce (va continuar amb la mateixa advocació) es va fer el 1621 amb la mateixa abadessa. Seguidament es va procedir a la construcció d’un nou monestir, la primera pedra del qual fou posada el 1624. El 1640 es va vendre l’antiga possessió a Bièvres i poc després Anna d’Àustria, regent de França des del 1643 va encarregar-se d’aixecar un gran monestir, sota la direcció de l’arquitecte François Mansart, i el 1645 es posava la primera pedra de l'edifici que el 1665 es va considerar ja acabat. La Revolució va clausurar l’abadia (1790) i el 1796 es va destinar a hospital, funció que encara té en l’actualitat. El 1826 l’església havia recuperat les seves funcions.

Val-de-Grâce
L'església de Val-de-Grâce