l'Illa de França
Convent dels Jacobins de Saint-Jacques
< anterior Inici França Illa de França París següent >

París

Els dominics van arribar a París el 1217, establint-se de manera provisional al centre de la ciutat. L’any següent van passar a ocupar un antic hospital de pelegrins dedicat a sant Jaume, que estava situat prop de Sainte-Geneviève. Arran de la seva advocació, aviat foren coneguts popularment com jacobins, apel·latiu que es va estendre a tots els membres d’aquest orde a França. El 1219 va acollir a sant Domènec en el seu pas per París. Va esdevenir una de les cases més importants de l’orde amb una comunitat molt nombrosa. Des del 1228 tenia una escola, que es va afegir a les altres que hi havia en aquest sector de la ciutat, amb el temps aquell col·legi va arribar a exercir la seva influència en el si de l’orde dels predicadors i més enllà.

Jacobins
El convent dels Jacobins de Saint-Jacques

Dominics

Jacobins
Convent dels Jacobins, París
Detall del Plan de Paris (Michel E. Turgot, 1734-39)

Jacobins
Portal dels Jacobins

Per altra banda es va anar bastint el convent que havia d’acollir la comunitat, arribant a edificar un gran establiment a tocar de la muralla, a l’interior de la ciutat tot i mantenir terrenys a l’exterior. La seva església era de grans dimensions i el seu interior va acollir enterraments de moltes personalitats, moltes d’elles de la família reial. A la llista de la Comission des Réguliers de 1768, aquest convent de París tenia una comunitat de 46 membres. Arran de la Revolució, el 1790 la comunitat fou expulsada i els seus béns mobles es van perdre amb rapidesa. Inicialment les dependències havien d’acollir un hospici, però mai es va passar de projecte, el lloc es va utilitzar per diverses finalitats i fins i tot l’església va recuperar el culte, el conjunt monàstic va anar desapareixent a mitjan de segle XIX, fins perdre’s totalment. Al segle XVI, al carrer de Saint-Honoré es va fundar un altre convent dominic.

Jacobins
Restes del portal dels Jacobins