l'Illa de França
Abadia de Maubuisson
(Malodunum)
< anterior Inici França Illa de França Val-d'Oise següent >

Val-d'Oise

Aquesta casa cistercenca femenina fou fundada per la reina Blanca de CastellaBlanca de Castella (1188-1252)

Filla d'Alfons VIII de Castella. Casada amb Lluís VIII, reina de França entre el 1223 i 1226. Mare i regent de Lluís IX. Fundadora del monestir de Maubuisson (Val-d'Oise), on es va enterrar

Coronació de Lluís VIII i Blanca (1223)
Chroniques de Saint-Denis
Bibliothèque nationale de France
llavors vídua de Lluís VIII, Blanca tenia residència al palau o castell de Pontoise, situat en aquell punt estratègic a poc més d’un quilòmetre a ponent d’aquí. Després de fer-se amb els terrenys necessaris, el 1236 va començar la construcció del monestir i el 1242 hi va arribar la primera comunitat que havia sortit de l’abadia de Saint-Antoine-des-Champs (París). Les monges van ocupar les noves dependències monàstiques que incloïen també les construccions auxiliars (granja...) i també una residència reial. De totes maneres l’església no fou consagrada fins el 1244. Entre altres privilegis, el monestir depenia directament de la Santa Seu i quedava fora de la jurisdicció episcopal, un altre privilegi era el d’exempció del vot de pobresa per les monges, el que els permetia gaudir de les seves possessions i disposar-ne lliurement. La fundadora i el seu fill Lluís IX van mantenir el contacte amb el monestir, el van protegir i el visitaven sovint. Blanca de Castella va morir el 1252 i el seu cos fou enterrat aquí.

Maubuisson
L'abadia de Maubuisson

Cistercenques

Blanca de Castella
Blanca de Castella i el seu fill Lluís IX,
fundadora i protector de Maubuisson
Il·lustració d'una Bíblia (1227-1234)
Pierpont Morgan Library. M.240.

Maubuisson
En primer terme, restes de l'església

Maubuisson fou també freqüentat pels monarques successors que en van fer lloc d’estada més o menys llargues. Tot plegat va quedar interromput a causa de la guerra dels Cent Anys, a mitjan del segle XIV les cistercenques van optar per abandonar el monestir i refugiar-se a París durant un curt període de temps però les situacions d’inseguretat van perdurar durant molts anys, el 1441 es va convertir en el quarter general de Carles VII en el setge i expulsió dels anglesos de Pontoise. El 1543 fou designada Marie d’Annebault, la primera abadessa comendatària de la casa. Durant la segona meitat d’aquest segle l’abadia fou atacada i saquejada en el marc de les guerres de Religió.

Maubuisson
Presa de Pontoise per l'exèrcit de Carles VII (1441)
Il·lustració d'Les Vigiles de Charles VII (1475-1500)

Maubuisson
Mort de Blanca de Castella (1252) i el seu enterrament a Maubuisson
Il·lustració de Le Livre des faiz monseigneur saint Loys (s XV)
Bibliothèque nationale de France

Un episodi singular en el devenir del monestir fou el nomenament d’Angélique d’Estrées com abadessa (1594) gràcies a la petició efectuada per Gabrielle d’Estrées, la seva germana i amistançada d’Enric IV. Durant el seu abadiat l’observança va decaure i hom parla de la vida dissipada de la comunitat en aquella època. El 1599, a la mort de Gabrielle, el seu cos fou enterrat dins el recinte del cor de la comunitat. El 1618 i després de molts entrebancs Angélique fou desposseïda del càrrec, la inevitable reforma de l'observança es va encarregar a una antiga monja de Maubuisson, Angélique Arnauld (1591-1661) procedent de l’abadia de Port-Royal des Champs (Yvelines), en aquella època també en plena reforma. A l’ombra de Port-Royal, la comunitat de Maubuisson es va veure influenciada pel jansenisme, el que finalment va provocar el seu tancament, l’any 1787. Després de la revolució es va convertir en hospital militar i després es va anar enderrocant i ara pràcticament només en resta les construccions que es trobaven al costat de llevant del claustre adaptades com a centre d’art.

Port-Royal
Retrat d'Angélique Arnauld (1591-1661), abadessa de Port-Royal