l'Illa de França
Abadia de Royaumont
(Regalis-Mons)
< anterior Inici França Illa de França Val-d'Oise següent >

Val-d'Oise

Aquest monestir es va fundar gràcies a la iniciativa del rei Lluís VIII de FrançaLluís VIII de França, el Lleó
1187-1226

Rei de França entre 1223 i 1126. Va tenir una participació molt activa en la croada contra els albigesos, i per enfortir la seva presència a l'Occitània

Lluí VIII a Recueil des rois de France
Bibliothèque nationale de France
(1223-1226) que en el seu testament atorgat poc abans de la seva mort va manifestar la seva voluntat d’establir una nova casa dedicada a la Mare de Déu i que aquesta quedés afiliada a Saint-Victor de París. Fou Lluís IX (1226-1270) el seu fill i successor qui es va encarregar de fer-ho efectiu, però no va fundar una canònica agustiniana sinó una casa de l’orde del Cister. Durant l’any 1227 es va fer l’adquisició dels terrenys i atorgar la corresponent carta de fundació i hom va demanar la intervenció de l’abadia de Cîteaux, que va enviar la primera comunitat. Royaumont és filla, doncs, de Cîteaux (1228). Des del seu naixement, aquesta casa va gaudir dels favors de sant Lluís (Lluís IX) qui va dedicar molts esforços per fer-ne un gran monestir, que a més va esdevenir panteó de la monarquia. El 1277 Royaumont va participar en la fundació de l’abadia de Santa Maria de Realvalle (Campània). La mort del rei protector ja havia comportat una davallada de la seva preeminència però fou la guerra dels Cent Anys que la va afectar més directament.

Royaumont
L'abadia de Royaumont

Montpensier
Mort de Lluís VIII al castell de Montpensier (Puèi Domat), on va atorgar el seu testament
(A l'esquerra el setge d'Avinyó i a la dreta la coronació de Lluís IX, el seu fill)
Miniatura de les Chroniques de Saint-Denis (s XV)

Royaumont
Abadia de Royaumont
Restes de l'església

L’arribada del règim d’abats comendataris (a partir de 1549) i el relaxament dels costums també van afectar l’observança. Durant la primera meitat del segle XVIII es van portar a terme obres de millora importants però per un altre costat va patir un incendi el 1760, després del qual es va aixecar un nou palau abacial, obra que es va acabar just abans de la Revolució. El 1791 el lloc, ja sense comunitat, fou venut i els seus béns es van dispersar, algunes de les tombes dels prínceps van anar a Saint-Denis. L’església es va enderrocar per aprofitar la pedra per altres construccions que es van destinar a usos industrials. El 1864 el lloc va tornar a estar ocupat per institucions religioses, fins el 1905. Després d’esdevenir hospital per un curt període de temps, va arribar la seva protecció com a monument històric i poc després va tenir usos de tipus cultural, ara és la seu de la Fondation Royaumont.

Royaumont
Abadia de Royaumont