l'Illa de França
Abadia de Saint-Denis
Abbaye Saint-Denis / S. Dionysius
< anterior Inici França Illa de França Sena Saint-Denis següent >

Sena Saint-Denis

L’origen d’aquest monestir es troba envoltat de les llegendes i tradicions que expliquen la vida de sant Dionís, el seu martiri, enterrament i posterior veneració. Aquests relats han anat evolucionant amb el pas del temps generant diverses versions. Una d’elles, potser la més difosa, explica que Dionís va arribar a la Lutècia romana acompanyat dels deixebles Eleuteri i Rústic on foren perseguits i sotmesos a diversos turments. Dionís fou decapitat a Montmartre l’any 250, les seves despulles foren enterrades per una dona en un camp, fora de cap necròpolis, però ben aviat al voltant de la seva tomba es va desenvolupar un lloc de culte a la seva figura que més endavant esdevindria el gran monestir medieval i la basílica actual.

Saint-Denis
Façana occidental de l'actual basílica de Saint-Denis

Saint-Denis
Martiri dels sants Dionís, Eleuteri i Rústic
Il·lustració de la Vita et passio sancti Dionysii (1317)

Saint-Denis
Dagobert participa en la construcció de Saint-Denis
Il·lustració de Les grandes Chroniques de France (s XV)
Bibliothèque nationale de France

Cap el segle IV i V es va bastir la primera església coneguda de la que s’han trobat algunes restes, aquella capella es va ampliar cap el 451-459 amb una construcció que la tradició atribueix a la intervenció de santa Genoveva amb la voluntat de dignificar el lloc. En època del rei Dagobert (629-639) es va tornar a ampliar l’església i la va enriquir amb diverses peces de mobiliari, algunes atribuïdes a sant Eloi de Noyon (c590-659). El mateix rei franc va triar aquest lloc per la seva sepultura, donant el primer pas de la que esdevindria gran necròpolis reial, també hi va instaurar una comunitat de clergues encarregats del seu servei, la reina Bathilda (c630-680, esposa de Clodoveu II) es va encarregar de transformar-la en una comunitat monàstica, cap el 650. Amb tot això es va anar desenvolupant un complex d’edificis que havia de donar servei al culte dels màrtirs, la necròpolis i la pròpia comunitat monàstica.

Dagobert
Tron de Dagobert
Atribuït tradicionalment a sant Eloi
Bibliothèque nationale de France

El desenvolupament de Saint-Denis va continuar en època carolíngia, el 28 juliol de 754 el papa Esteve II va coronar en aquest lloc Pipí el Breu i a partir d’aquí es va donar un fort impuls a la construcció d’una nova església, edifici que es va consagrar el 775. El conegut Tron de Dagobert, bronze atribuït a sant Eloi, segurament sigui una obra elaborada al voltant del 800, d’aquesta època d’expansió. En època dels emperadors carolingis, Saint-Denis va acumular un ric tresor, del que encara es conserven alguns elements malgrat el pas del temps i de períodes d’inseguretat, com ara els atacs normands del segle IX que van obligar l’evacuació del monestir.

Saint-Denis
Cripta de Saint-Denis (s XII)
Saint-Denis
Interior de la basílica de Saint-Denis

Però l’època de l’apogeu del monestir havia d’arribar sota el govern de l’abat Suger (1122-1151) personatge il·lustrat que va impulsar la reconstrucció de l’església abacial, obra innovadora i de gran envergadura, començada cap el 1130 aixecant una nova façana, uns treballs que es van acabar el 1140, entre aquesta darrera data i el 1144 es va construir la nova capçalera i seguidament va continuar amb les naus, fins la seva mort, el 1151. Durant la segona meitat del segle XIII es va reorganitzar la necròpolis reial, recuperant els antics enterraments, alguns d’ells oblidats, i construint alguns sepulcres nous, com ara el de Dagobert que encara es conserva, bé que amb modificacions a causa de les restauracions. El 1271 s’hi va enterrar sant Lluís, rei de França, mort l’any abans.

Saint-Denis
Saint-Denis
Sepulcre de Dagobert restaurat
Saint-Denis
Saint-Denis
Gravat amb el sepulcre de Dagobert
Les monumens de la monarchie françoise
qui comprennent l'histoire de France.
Vol. 1 (1729)

L'abat Suger

Suger va néixer cap el 1081 en el si d’una família modesta, a l’edat de 10 anys va entrar en qualitat d’oblat a l’abadia de Saint-Denis per la seva instrucció i més endavant esdevindria monjo. Gràcies a la seva acurada formació li foren encomanades algunes missions externes i es va relacionar amb les altes personalitats religioses i polítiques de l’època, el 1112 acompanyava l’abat Adam a Roma. També va tenir funcions gestores al front d’algunes de les possessions de l’abadia el que el convertiria en un administrador eficient. El 1122 va morir l’abat Adam i Suger fou triat com el seu successor. Al front de l’abadia va destacar per les seves reformes tant en la vessant administrativa com la constructora on va impulsar una nova església gòtica, obra que dirigiria de manera molt personal i en seria responsable. Suger va morir el 1151 a Saint-Denis, on fou enterrat.

Saint-Denis
Saint-Denis
Vitrall amb l'abat Suger
Saint-Denis
Saint-Denis
Sepulcre de Pipí el Breu (714-768) i Bertrada de Laon (c720-783)
Encarregat per sant Lluís (1263-64)

Durant el segle XV la casa va patir els efectes de l’ocupació anglesa, a banda d’una epidèmia de pesta. L’adopció del règim comendatari a partir de 1529 va fer disminuir la capacitat econòmica del monestir, que el 1633 es va incorporar a la congregació de Saint-Maur. La Revolució va acabar amb la vida monàstica, a més la violència revolucionaria es va acarnissar amb les sepultures reials, les que eren de bronze van desaparèixer per aprofitar els materials i altres van patir destrosses, de més o menys magnitud ja sigui de la pròpia tomba o de les despulles que encara podien conservar. Pel que fa a les peces del tresor de Saint-Denis, algunes es van poder traslladar a altres llocs però altres es van fondre o van desaparèixer. La pròpia església va estar en perill d’enderroc però finalment es va utilitzar de magatzem, va quedar malmesa i a començament del segle XIX va començar la seva restauració.

Saint-Denis
Saqueig de Saint-Denis (1793)