Sant Columbà, abat i fundador
Saint Colomban
< índex castellano >

Columbà hauria nascut a Irlanda cap el 540 i es va formar a l’abadia de Bangor (a llevant de Belfast). En una data que hom situa entre el 570 i 590 es va embarcar amb dotze companys en direcció a les Gàl·lies on va gaudir de la protecció de Sigebert I (535-575) i de Guntram (c532-c593). En el seu periple va arribar al massís dels Vosges on va desenvolupar la seva obra fundadora, primer es va establir a Annegray, sobre unes antigues ruïnes, després va fundar el monestir de Luxeuil i des d’aquest lloc el de Fontaine. Columbà dirigia els tres assentaments des de Luxeuil que actuava com a casa mare.

Luxeuil
Abadia de Luxeuil
Fundada per sant Columbà

Es va enfrontar amb la reina Brunilda i el 610 fou expulsat del regne i enviat a Irlanda, va fer un llarg recorregut fins Nantes on va embarcar en un vaixell però aquest va embarrancar i es va quedar a la Gàl·lia on va continuar la tasca evangelitzadora amb l’ajuda de Clotari II, època en la que va establir contacte amb joves que més endavant esdevindrien figures de l’església, com ara Adó de Jouarre, Audoè de Rouen o Radó de Reuil, entre altres. Columbà va penetrar en terres germàniques, Magúncia, Basilea on va deixar el seu deixeble Ursicí fundador del monestir de Saint-Ursanne (Suïssa). També fou company de sant Gal, irlandès com ell. Finalment va arribar a terres italianes on va fundar l’abadia de Bobbio amb l’ajuda del rei Agilulf. Columbà va morir en aquest lloc el 615. A banda de les fundacions efectuades directament per ell, va influir en un nombre molt elevat de monestirs que seguien la seva regla, de vegades convivint amb la Regla de Sant Benet dintre d’un mateix monestir, fins que aquesta darrera es va adoptar de manera generalitzada i la de Sant Columbà va quedar en desús.

Luxeuil
Sant Columbà multiplicant els aliments per sostenir els monjos
Vitrall modern de l'abadia de Luxeuil

21 de novembre. Té relació amb:
- Monestir de Bangor (Irlanda)
- Abadia de Luxeuil (Alt Saona)
- Monestir d'Annegray (Alt Saona)
- Monestir de Fontaine (Alt Saona)
- Abadia de Bobbio (Emília-Romanya)

Luxeuil
Sant Columbà
Imatge de l'abadia de Luxeuil

Annegray
Monestir d'Annegray

Fontaine
Sarcòfag del monestir de Fontaine

Bobbio
Monestir de San Colombano de Bobbio

La Regla de Sant Columbà

Sant Columbà va practicar un monacat que defensava l’activitat evangelitzadora fora dels claustres, acostant-se als ciutadans, una activitat oposada al pensament de sant Benet, partidari del retir. Malgrat tot, Columbà i els seu seguidors també practicaven temporalment l’eremitisme. De sant Columbà són conegudes dos reculls de normes: la Regula Monachorum distribuïda en deu capítols, els sis primers són una adaptació de la regla practicada a Bangor, on es va formar, els tres següents són considerats obra seva i el darrer és una adaptació de sant Jeroni. També és coneguda la Regula Coenobialis basada en les normes de Luxeuil, amb adaptacions posteriors. La primera tracta del comportament del monjo com individu i no intervé en les normes de comunitat. La Regula Coenobialis és, de fet, el codi que determina els càstigs que s’han d’imposar als monjos segons les seves faltes.

Luxeuil
Sant Columbà lliurant la seva regla als monjos