Sant Pau de Tricastin, bisbe
< índex castellano >

Pau era natural de Reims, d’on va fugir amb la seva esposa a causa d’una invasió dels bàrbars. Després de passar per Lió i Arle, es van refugiar a les solitàries muntanyes de Les Alpilles per portar una vida solitària. Un dia, mentre treballava, s’hi van acostar uns ciutadans de Saint-Paul-Trois-Châteaux (Droma, Roine-Alps) que l’havien conegut per una revelació i desitjaven que ocupés el càrrec de bisbe de la seva diòcesi, Pau es va negar i, agafant la vara seca que utilitzava per a portar els bous, la va clavar a terra mentre els deia que quan aquell tronc florís els creuria i aniria amb ells. De manera miraculosa d’aquell bastó van brotar fulles i flors i així va esdevenir bisbe de Saint-Paul-Trois-Châteaux, capital de la regió de Tricastin, mentre la seva esposa professava com a monja a Arle.

Silvacana
Segell del bisbat de Saint-Paul-Trois-Châteaux
Moneda del bisbe Dragonet (1300-1326)
Monnaies féodales de France, Volum 3, 1862

1 de febrer. Té relació amb:
- Saint-Paul-de-Mausole (Boques del Roine)

Silvacana
Sant Pau de Tricastin
Segell del capítol de Saint-Paul-de-Mausole (1224)
Il·lustració d'Iconographie des sceaux el bulles, 1860

El bisbat de Trois-Châteaux porta el seu nom, hom considera que Pau fou bisbe entre el anys 372 i 412, data de la seva mort. Al lloc de Les Alpilles on va viure el sant, ara Sant Romieg (Saint-Rémy), es va aixecar una capella on es conservava la vara miraculosa. Després s’hi fundaria la canònica de Saint-Paul-de-Mausole.

Saint-Paul-Trois-Châteaux
Portal de la catedral de Saint-Paul-Trois-Châteaux