Sant Ponç de Cimiez, màrtir
< índex castellano >

La tradició diu que Ponç (Pontius) era romà de família acomodada, era fill d’un senador, i es va convertir al cristianisme. Un cop mort el seu pare, va deixar Roma per anar a Cimiez (Cemenelum, ara Niça, als Alps Marítims) on fou empresonat per la seva condició de cristià i després martiritzat exposant-lo a uns óssos que no el van atacar. Finalment fou decapitat i enterrat en aquell lloc, on més endavant s’aixecaria el monestir de Saint-Pons. Les seves despulles, o unes relíquies, foren traslladades el 937 al nou monestir que s’estava impulsant a l’actual departament de l’Erau, que amb l’arribada de les relíquies es va posar sota el seu patronatge i ara és conegut com Sant Ponç de Tomeres (Saint-Pons-de-Thomières).

Sant Ponç de Tomeres
Sant Ponç i els óssos
Episodi del martiri del sant. Empresonat, fou conduit a l’amfiteatre de Cimiez i sotmès a tortura en un poltre, sense èxit. Llavors el prefecte va ordenar que portessin dos óssos ferotges, però aquests van atacar els botxins i després es van agenollar davant el sant
Ara al Toledo Museum of Art (Ohio) / Cat: 1929-203
Té relació amb: