Monestirs de
Catalunya
Benedictins Cel·la de Sant Vicenç de Saurí
< anterior Inici Catalunya Pallars Sobirà Sort següent >
castellano
cercador contacte facebook

Pallars Sobirà

A part d’alguns esments dubtosos anteriors, el lloc de Sant Vicenç i Sant Esteve de Saurí figura com a beneficiari d’una donació efectuada pel comte Ramon II de Pallars, cap el 970. Un altre document del 979 esmenta la casa de Sant Vicenç i la casa de Sant Esteve. Hom ha pensat que podria tractar-se de dues esglésies diferents, una dedicada a Sant Vicenç i la segona a Sant Esteve, o bé un únic edifici amb dues advocacions. Un altre document del 986 parla de la donació efectuada pel comte Sunyer I de Pallars del monestir de Sant Genís de Bellera i de les seves esglésies de Sant Vicenç i Sant Esteve de Saurí. Hom pensa que cap el segle X en aquest lloc existia una cel·la monàstica. En el segle XIV havia canviat la seva advocació i figura esmentada amb el nom de Sant Víctor de Saurí.

Sant Víctor de Saurí
Saurí amb l'actual església de Sant Víctor

Sant Víctor de Saurí
Sant Víctor de Saurí
Sant Víctor de Saurí
Sant Víctor de Saurí

Sant Víctor de Saurí
Campanar de Sant Víctor de Saurí

Bibliografia:
- ADELL I GISBERT, Joan-Albert; CASES I LOSCOS, Maria-Lluïsa. Catalunya romànica. Vol. XV. El Pallars. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993
 

Situació:

Es tracta de l'església parroquial del poble de Saurí, a la vall d'Assua. Ara és dedicada a sant Víctor. És a la part més elevada del poble.

 

Baldiri B. - Desembre de 2005 / Actualitzat febrer de 2012