Monestirs de Borgonya
Franc Comtat

Borgonya-Franc Comtat

Nièvre

Cercador contacte Facebook

Nièvre

El 1059 el comte Guillaume II de Nevers va fer donació del lloc on ara s’aixeca l’església de Notre-Dame a sant Hug de Cluny amb la finalitat de fundar-hi un priorat. Anteriorment, al segle VIII, aquell lloc ja havia sigut la seu d’un monestir, que va desaparèixer a ran d’una incursió sarraïna, l’any 731. Pipí I el Breu va impulsar un segon intent d’establir-hi un nou centre, que va tenir activitat entre el els anys 756 i 771, però va tornar a quedar desert. Aquest priorat és un dels cinc coneguts com “filles de Cluny”, una distinció que es va utilitzar simplement per significar la importància d’aquells centres monàstics especialment considerats.

La Charité sur Loire

Cluniacencs

Antiga façana de l'església

Sembla que la construcció del monestir va anar prou de pressa i el 1107 el papa Pasqual II ja va poder consagrar l’església, una de les més àmplies de l’època. Va arribar a tenir una enorme importància i prosperitat; tot i tractar-se d’un priorat, va arribar a tenir una cinquantena de sub-priorats dependents. Aquest període d’esplendor va ser particularment important en els primers temps de la seva història; hom diu que tenia dos centenars de monjos i fou el beneficiari de donacions importants.

Antic portal murat

Timpà amb l'Ascensió

Aquella època de prosperitat va ser de curta durada; la Guerra dels Cent Anys i les Guerres de Religió el van afectar de manera particular. El 1559 va quedar a mans dels protestants, el que va comportar destruccions importants al lloc, com ara una part de la nau de l’església, el claustre i la capella de Saint Laurent, de la s’han descobert restes importants. El 1569 i després d’haver-lo recuperat els catòlics, va tornar a caure a mans dels protestants que es van revenjar amb noves destruccions i moltes víctimes, tant monjos com ciutadans. Tot i que va mantenir la seva activitat fins la Revolució, mai es va arribar a recuperar del tot d’aquella situació. S’hi van fer importants obres de restauració durant els segles XVII i XVIII però encara es poden veure en la actualitat els efectes destructius del segle XVI.

Portal central gòtic

Restes del tram d'església enrunada