Monestirs de Borgonya
Franc Comtat

Borgonya-Franc Comtat

Saona i Loira

Cercador contacte Facebook

Saona i Loira

L’actual basílica del Sacré-Coeur de Paray-le-Monial té el seu origen en un antic monestir fundat el 973 en un turó proper. El bisbe d’Auxerre, Hugues de Chalon, fill de Lambert el fundador del monestir, en va fer donació a Cluny el 999 i es va convertir en priorat seu.

Paray le Monial
Façana de la basílica actual

Cluniacencs

Paray le Monial
Lateral del nàrtex

Paray le Monial
Torre campanar

Els cluniacencs van traslladar el priorat fins a la riba del Bourbince, el lloc actual, on una primera església es va consagrar el 1004. Va arribar a atènyer una gran prosperitat, el que va permetre la reconstrucció de l’església.

Paray le Monial
Torre sobre el creuer

Paray le Monial
Absis

L’establiment va patir durant els segles XII i XIII diverses incursions bèl•liques, que el van afectar, també fou víctima d’un episodi de pesta negra (1348) i de la Guerra dels Cent Anys. Més tard, l’establiment monàstic fou restaurat des de Cluny.

Paray le Monial
Portal de l'església

Paray le Monial

També va patir els efectes de les Guerres de Religió (segle XVI) que van donar peu al seu saqueig. A finals del segle XVIII, amb la Revolució, va passar a mans públiques. Després l’església es va restaurar i el 1875 fou designada basílica menor.

Paray le Monial
Nau central