Donats i donades
Mercedaris

Convent de la Mercè de Santa Coloma de Queralt
Santa Maria de Bell-lloc
< anterior Inici Catalunya Conca de Barberà Santa Coloma de Queralt següent >

Conca de Barberà

L'església és esmentada per primer cop l’any 1220 en una donació testamentària d'Arnau de Timor, senyor de Santa Coloma de Queralt. Aquesta església es va convertir en panteó familiar dels Timor-Queralt, que hi van destinar quantioses donacions. A partir del 1260 hom té notícia de l’existència d'una reduïda comunitat de donats i donades formant una comunitat mixta.

D'una fotografia estereoscòpica de Josep Salvany (1923)

El 1307 l’església va passar als mercedaris gràcies a la intervenció de Pere V de Queralt, quests van aixecar unes dependències conventuals gòtiques. L'abandonaren per desavinences amb els senyors de Santa Coloma l’any 1313, però el 1335 hi retornaren per quedar-s'hi fins l’exclaustració. El 1448 s’hi va celebrar un Capítol General de l’orde mercedari. Durant el segle XIX la casa va patir els infortunis propis de l’època, el 1811 l’ocupació per l’exèrcit francès, amb fugida temporal de la comunitat i pèrdua de béns. El 1835 el convent fou clausurat de manera definitiva després de patir assalts i provocar la mort d’alguns mercedaris. L’església no va quedar tant afectada i a mitjan del segle XIX va recuperar el culte. Les dependències conventuals foren enderrocades el 1870 a causa del seu abandó, ara només en resta l'església, un bell exemplar romànic, amb elements gòtics.

El claustre de Santa Maria de Bell-lloc
Dibuix de Joan Vehil

La portada caldria datar-la en el segon quart del segle XIII i està centrada per un timpà amb l’Epifania, té tres capitells a cada costat units per un fris decorat, a l’esquerra amb la representació dels Tres reis davant Herodes i a la dreta la Fugida a Egipte.

Portada de l'església

Epifania

Crema del convent de Santa Coloma, el 1835
Mn. Esteve Puig Segura, 1894
Oli sobre tela. Col·lecció particular
Imatge cedida per l'Associació Cultural Baixa Segarra

Tres reis davant Herodes

A l’interior es troba el Sepulcre dels Queralt, encarregat per Dalmau de Queralt, baró de Santa Coloma entre 1348 i 1387, és obra dels escultors Esteve de Burgos que el va començar el 1368 i Pere d’Aguilar, que va continuar l’obra a partir del 1371.

Sepulcre dels Queralt

D'una fotografia estereoscòpica de Josep Salvany (1912)