d'Astúries
Monestir de San Martín de Salas
< anterior Inici Espanya Astúries següent >

Astúries

En aquest lloc hauria existit una primitiva església aixecada en el segle VIII o IX, aquell primer edifici figura esmentat per primer cop el 896 en una donació efectuada per don Gonzalo (fill d’Alfons III i la reina Jimena). Consta que el 951 Adefonsus va restaurar aquella església, hom pensa que aquest personatge era de sang reial, potser el mateix rei Alfonso Froilaz, fill de Fruela II d’Astúries. El 1006 la reina Velasquita (primera esposa de Beremund II de Lleó) va donar San Martín de Salas, amb la categoria de monestir i que pertanyia al patrimoni propi de la donant, a l’església de San Salvador d'Oviedo. Més endavant, el 1020, encara hi ha constància d’una nova donació del «monestir de San Martín» efectuada per l’abat Alfonso a uns particulars, sense esmentar en cap moment l’església de San Salvador.

San Martín de Salas
L'actual església de San Martín de Salas

San Martín de Salas
Reproducció dels elements preromànics

San Martín de Salas

L’església actual és el resultat de les múltiples modificacions portades a terme en el decurs del temps en l’edifici medieval, sobretot en el segle XV. El lloc és conegut a causa d’haver conservat fins l’any 1980 una valuosa col·lecció d’epigrafia i elements decoratius preromànics encastada en els seus murs, aquests elements foren arrancats de manera gens ortodoxa, però es van poder salvar i ara es conserven al Museo Prerrománico de San Martín, a la mateixa vila de Salas.

San Martín de Salas

San Martín de Salas