d'Astúries
Monestir de Santa María de Villamayor
< anterior Inici Espanya Astúries següent >

Astúries

Aquest seria originàriament un monestir de tipus familiar la fundació i patrocini del qual haurien estat vinculats a algun llinatge, possiblement els Álvarez, durant la segona meitat del segle XII. Al segle següent s’esmenta la comunitat femenina de Villamayor ja consolidada. Sense tractar-se d’un monestir poderós, sembla que va tenir certa influencia en el territori immediat. Durant el segle XIV hi ha constància d’alguna actuació destinada a redreçar la disciplina dins l’establiment, que es trobaria en una situació de relaxament, això va comportar fins i tot el tancament temporal del monestir a finals del segle XIV i començament del XV.

Santa María de Vilamayor
Santa María de Villamayor

Benedictines

En aquella mateixa època el monestir de San Martín de Soto fou fusionat amb aquest, aportant el seu important patrimoni, el que va donar un nou impuls a la casa. Un segle més tard, a començament del XVI, des de la Congregación de Valladolid es van fer passos per aglutinar aquest monestir amb el de San Pelayo de Oviedo, fet que es va concretar l’any 1530. Tot plegat va encetar l’oposició de la comunitat de Villamayor, que va recórrer sense èxit aquella decisió. El lloc de Villamayor va quedar com a priorat de San Pelayo que administrava el lloc i les seves rendes. Actualment només es conserva una part de l’església romànica del monestir, amb l’absis i la portada.